Jak wybrać najlepsze brzoskwinie? Zwróć na to uwagę
Brzoskwinie to latem obowiązkowy przysmak w twojej kuchni? Podpowiadamy, jak rozpoznać dojrzałe i najsłodsze owoce, aby uniknąć kulinarnego rozczarowania. Dzięki temu do twojej kuchni trafią tylko same rarytasy.

Obok pysznych truskawek czy borówek dużą popularnością w naszych kuchniach cieszą się również apetyczne brzoskwinie. Chętnie sięgamy po nie nie tylko w czasie letniego sezonu. Ich soczysty miąższ i cudowny aromat sprawiają, że goszczą na naszych stołach znacznie częściej przy różnych rodzinnych okazjach.
Są smakowitym dodatkiem do owsianki podczas wspólnego śniadania. Można przyrządzić z nich również zdrowe koktajle, jak i ciasta czy desery. Latem znakomicie smakują także w postaci orzeźwiających lodów. Nieraz zastanawiamy się, po czym poznać, że sięgamy na pewno po najlepsze owoce. W tym przypadku istotne są te kwestie.
Po czym poznać dobre brzoskwinie?
Wybierając brzoskwinie, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na wybarwienie skórki. Najlepiej, jeżeli będzie jednolite bez widocznych plam. Zielony kolor może sugerować, że owoce te nie osiągnęły jeszcze pełnej dojrzałości, przez co mogą być twardsze i kwaśniejsze. Jeżeli zdarzyło ci się kupić takie owoce, najlepiej włożyć je do torebki papierowej z kawałkiem banana, co przyspieszy ich dojrzewanie i sprawi, że będą słodsze w smaku.
Ciemne przebarwienia na brzoskwiniach oraz nieprzyjemny zapach mogą natomiast sugerować, że są już lekko zgniłe. Warto również sprawdzić, jaką konsystencję ma owoc. Zbyt miękki miąższ zazwyczaj mówi o tym, aby takie okazy spożyć jak najszybciej. Można wykorzystać je np. jako dodatek do koktajlu na drugie śniadanie.
Zobacz także: Jak przechowywać brzoskwinie? Zdradzamy sprawdzone triki
Dlaczego warto jeść brzoskwinie?
Brzoskwinie są bogate w składniki odżywcze. Zawierają dużą ilość witamin oraz minerałów. Są m.in. źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Znajdziemy w nich także sporą ilość błonnika, który doskonale wpływa na pracę układu pokarmowego. Spożywanie tych owoców pomaga oczyścić organizm z nagromadzonych w nim toksyn. Warto po nie sięgać podczas upalnych dni, bowiem pomagają zapobiegać odwodnieniu organizmu.