Ten błąd popełniamy często podczas gotowania wigilijnego barszczu. O czym mowa?
Jak ugotować idealny barszcz wigilijny, aby zachwycił twoich gości podczas świątecznych spotkań? Zwróć uwagę na ten szczegół.

W naszych kuchniach trwają już intensywne przygotowania do świąt. Jedną z potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole, jest barszcz czerwony. Zazwyczaj przyrządzamy go według tradycyjnej receptury na domowym buraczanym zakwasie. Zdarza się jednak, że po ugotowaniu nasza zupa jest daleka od ideału. Sprawdź, z czego to może wynikać.
Na to lepiej uważać podczas gotowania barszczu
Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego menu bez wigilijnego barszczu. Okazuje się, że wyśmienity wygląd i smak tej zupy w dużej mierze zależy od czasu jej gotowania. Niestety, często popełniamy błąd, trzymając ją na palniku zbyt długo. To może sprawić, że barszcz straci kolor i będzie nieco gorzki w smaku.
Taką zupę najlepiej gotować ok. 1,5 godz. na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa nabiorą miękkości. Jeżeli twoim zdaniem, wciąż będzie zbyt blada, możesz nieco podkreślić jej kolor, dodając do niej odrobinę soku wyciśniętego z cytryny.
Zobacz także: Co zrobić, aby racuchy wigilijne były bardziej puszyste? Wypróbuj ten łatwy trik
Jak serwować barszcz?
Barszcz możesz podawać na wiele sposobów. W wigilijny wieczór doskonale komponuje się z grzybowymi uszkami. Warto serwować go także w towarzystwie chrupiących krokietów z kapustą oraz pasztecików z ciasta francuskiego. Jako dodatek sprawdzi się również świeże pieczywo.
Zobacz także: 3 sposoby na przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami