Jak ugotować bób, żeby był dobry i nie wzdymał? Oto najlepszy sposób
Zaczyna się sezon na bób. W związku z tym wiele osób szuka w sieci informacji, jak ugotować to warzywo, żeby było miękkie i nie wzdymało. Przedstawiamy sprawdzone sposoby.

Bób to roślina strączkowa, która cieszy się ogromną popularnością. Nie ma się zresztą co dziwić. W końcu nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale ma też wiele wartości odżywczych. Zawiera dużo białka, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, a także magnez, wapń, fosfor oraz sód. Bób, o czym nie wszyscy wiedzą, pomaga m.in. w leczeniu anemii, zmniejsza poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto wspiera proces odchudzania. Daje długotrwałe uczucie sytości, a co za tym idzie - zmniejsza chęć do podjadania.
Sezon na bób trwa od końca czerwca do końca sierpnia. W tym okresie roślina ta będzie gościć na stołach wielu Polaków. Dlatego już teraz część osób szuka w sieci informacji, jak ugotować bób, żeby był dobry i miękki. Przedstawiamy sprawdzone sposoby na przyrządzenie tego warzywa.
Jak ugotować bób, żeby był dobry i miękki? Najlepszy sposób
Bób można przyrządzić na kilka sposobów - można ugotować go na parze, w szybkowarze, w kuchence mikrofalowej oraz w wodzie. Ta ostatnia metoda jest zdecydowanie najpopularniejsza, a ponadto niezwykle prosta. Dlatego to właśnie jej poświęcimy uwagę w tym artykule.
Na początku należy dokładnie umyć bób. Następnie przekładamy go do garnka i zalewamy wodą - powinno jej być dwa razy więcej niż naszej rośliny. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru i zagotowujemy. Gdy woda zacznie bulgotać, dosypujemy szczyptę soli. Ustawiamy palnik na średnią moc, przykrywamy naczynie pokrywką i odczekujemy około 15-20 minut. Po tym czasie bób powinien zrobić się miękki, a jego skórka pomarszczona. Starsze warzywo będzie wymagało dłuższego gotowania.
Zobacz także: Jak gotować brokuły, aby zachowały piękny kolor? Wystarczy szczypta tego produktu
Ugotowany bób można jeść zarówno ze skórką, jak i bez niej. Roślina ta świetnie smakuje w połączeniu z roztopionym masłem i czosnkiem. Niektórzy dodają też pietruszkę, koperek, a nawet chilli.
Jak ugotować bób, żeby nie było wzdęć? Podpowiadamy
Jak już wspominaliśmy, bób jest bardzo zdrowy i ma wiele wartości odżywczych. Niestety jednak może powodować wzdęcia. Za ich powstawanie odpowiedzialne są przede wszystkim oligosacharydy zawarte w ziarnach. Nasz organizm ich nie trawi.
Na szczęście można w prosty sposób uniknąć tych nieprzyjemnych dolegliwości. Wystarczy, że podczas gotowania bobu dodamy do niego przyprawy lub zioła, które rozbijają w jelitach pęcherzyki powietrza, ułatwiając ich wydalanie. Takie działanie wykazują m.in. kminek, koperek czy liść laurowy.
Innym sposobem jest wcześniejsze moczenie bobu. Jak to zrobić? Należy zalać roślinę gorącą wodą, a następnie odstawić na około 1,5 godziny. Po tym czasie zalewamy bób zimną wodą i gotujemy wedle powyższej instrukcji.
Zobacz także: Nie przechowuj ogórków w ten sposób! Przez to szybciej będą się psuły
6 pomysłów na nietypowe zastosowanie zielonej herbaty [GALERIA]

RadioZET.pl/medme.pl/aniastarmach.pl