Jak szybko obrać truskawki? Niezawodny patent Ani Starmach
Truskawki to bez wątpienia jedne z ulubionych owoców Polaków. Latem kochamy się nimi zajadać. Możemy dodawać je również do pysznych deserów – ciast, drożdżówek oraz zdrowych koktajli. Jak szybko obrać truskawki z szypułek? Przedstawiamy niezawodny sposób, którym z internautami podzieliła się Ania Starmach.

Badanie preferencji konsumentów przeprowadzone przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw pod koniec 2019 roku wykazało, że truskawki są ulubionymi owocami Polaków i Polek. Zajadamy się nimi szczególnie często – ich spożycie w sezonie letnim zadeklarowało bowiem aż 98 proc. ankietowanych. Ponad połowa konsumentów przyznała, że sięga po truskawki regularnie – nawet kilka razy w tygodniu.
Trudno się dziwić – truskawki są pyszne i bardzo zdrowe. Zawierają wiele cennych dla zdrowia związków. To owoce bogate w witaminy: C, A oraz witaminy z grupy B. Zawierają również szereg potrzebnych do sprawnego funkcjonowania organizmu pierwiastków między innymi:
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor,
- potas.
Zobacz również: Od takich truskawek trzymaj się z daleka. Twój organizm ci za to podziękuje
Tak błyskawiczne obierzesz truskawki. „Wystarczy wziąć grubą słomkę”
Truskawki to wyjątkowo uniwersalne owoce. Możemy jeść je solo, ale doskonale nadają się także do wypieków. Niedawno podawaliśmy łatwy przepis na pyszne drożdżówki z truskawkami. Aby przygotować ten oraz inne desery trzeba wcześniej obrać owoce z zielonych szypułek. Jak sobie z tym poradzić?
Obieranie każdego owocu osobno jest czasochłonne i potrafi wyprowadzić z równowagi. Zwłaszcza gdy do wypieku lub koktajlu potrzebujemy bardzo dużo soczystych owoców. Jest jednak prosty trik, który pozwoli nam znacznie przyśpieszyć pracę. Sposobem na błyskawiczne pozbycie się szypułek podzieliła się z internautami Ania Starmach.
– Jest kilka sposobów na szybkie obranie truskawek. Jednym z nich jest odcinanie szypułek truskawek nożem, tuż poniżej zielonej części. Jednak w ten sposób marnujemy dużą część truskawki – zaznaczyła autorka książek kucharskich oraz portalu kulinarnego. I dodała:
Aby sprawnie i szybko pozbyć się ogonków truskawek, wystarczy wziąć grubą słomkę i wbić ją na samym dole truskawki, tak, aby przeszła przez jej środek. Na samym końcu słomka oderwie szypułkę.
RadioZET.pl/aniastarmach.pl