Obserwuj w Google News

Jak suszyć żurawinę? Wypróbuj łatwy sposób

2 min. czytania
05.10.2023 14:25
Zareaguj Reakcja

Suszona żurawina to idealny dodatek do wielu potraw. Jak samodzielnie przygotować taki przysmak w swojej kuchni? Będziesz zaskoczony, że jest to aż takie łatwe.

Jak suszyć żurawinę, oto sprawdzony sposób
fot. Shutterstock

W sezonie jesienno-zimowym chętnie sięgamy po żurawinę. Jest ona ceniona w branży kulinarnej nie tylko ze względu na unikalny smak, ale też właściwości zdrowotne. Zbiory żurawiny rozpoczynają się zwykle we wrześniu i trwają aż do listopada. Jeżeli chcesz się cieszyć jej smakiem podczas zimowych dni, warto przyrządzić z niej różne przetwory np. konfiturę lub sok.

Można także przygotować ją w wersji suszonej. W takiej postaci jest równie smaczna i ma szerokie zastosowanie kulinarne. Jeżeli dysponujesz profesjonalną suszarką, będzie to zapewne sporym ułatwieniem. W innym przypadku najlepiej przeprowadzić cały proces przy pomocy zwykłego piekarnika.

Redakcja poleca

Jak przygotować suszoną żurawinę? To naprawdę proste

Przygotowanie suszonej żurawiny należy rozpocząć od dokładnego przejrzenia i umycia wszystkich owoców. Po ich wypłukaniu najlepiej ułożyć je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar wilgoci. Gotową żurawinę należy umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Potem włóż ją na kilkanaście minut do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 50 stopni Celsjusza. Cały proces trzeba kontrolować do momentu, aż owoce będą gotowe.

Suszoną żurawinę najlepiej przechowywać w chłodnych warunkach w pojemniku z zamknięciem, dzięki temu zachowa swój wyjątkowy smak i inne właściwości przez dłuższy czas. Charakterystyczny smak suszonej żurawiny sprawia, że sprawdza się ona idealnie jako składnik różnych deserów i wypieków. Może być także aromatycznym dodatkiem do jesiennej herbaty. Poza tym będzie ciekawym urozmaiceniem "deski serów" podczas różnych domówek w gronie rodziny i znajomych.

Zobacz także: 4 smaczne przepisy na sos żurawinowy - wypróbuj szybkie pomysły!

Jakie właściwości ma żurawina?

Żurawina to przysmak, po który warto sięgać jesienią również w celach zdrowotnych. Jest cenna z kilku powodów. Przede wszystkim zawiera sporą ilość witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.

Poza tym znana jest również ze swojego pozytywnego oddziaływania na układ moczowy. Spożywanie żurawiny wspomaga także pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. Ponadto działa odkażająco na jamę ustną i zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób dziąseł.

Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly