To najlepsze sposoby na suszenie grzybów. Dzięki nim okazy zachowają swój aromat [GALERIA]
Satysfakcjonujący powrót z lasu z koszykiem pełnym dorodnych okazów to nie wszystko. Chwilę później zaczyna się oczyszczanie, przyrządzanie, a w przypadku bardzo obfitych zbiorów – suszenie grzybów. Nie chcesz, by cały proces niepotrzebnie się przedłużał? Wypróbuj te metody i dowiedz się, jak suszyć grzyby szybko i w sposób, który pozwoli im na zachowanie wyśmienitego aromatu.

-
-
- 4 Zobacz
Jesień to bez wątpienia ulubiona pora roku grzybiarzy. To właśnie wtedy mogą oni w pełni rozwinąć własne możliwości i realizować swoją pasję. Udane wypady na grzyby cieszą każdego amatora tego nieoficjalnego, polskiego sportu. Zebrane w lasach i zagajnikach okazy są znakomitym dodatkiem do rozmaitych potraw. Można wykorzystywać je w wersji zamrożonej lub suszonej – dzięki temu zachowują wyśmienity smak i charakterystyczny aromat.
Warto wiedzieć jednak, jak suszyć grzyby szybko i efektywnie. Wcześniejsze pokolenia uciekały się do chałupniczych metod, polegających np. na rozkładaniu grzybów na kawałku materiału i suszeniu ich na słońcu. Dzisiaj znamy na szczęście o wiele szybsze sztuczki, które można wypróbować w domowym zaciszu w towarzystwie rozmaitych sprzętów domowych.
Przetestuj te popularne i skuteczne sposoby i ciesz się utrwalonym poprzez proces suszenia aromatem jeszcze przez bardzo długi czas. Twoi domownicy będą zachwyceni tym pysznym dodatkiem.
