Ewa Wachowicz zdradza przepis na szarlotkę w słoiku. To deser idealny na jesienne dni
Masz ochotę na jesienny deser? Ewa Wachowicz podpowiada, jak przyrządzić go na bazie jabłek. Ta szarlotka w słoiku skradnie serce każdego łasucha.

Jesień w kuchni wcale nie musi oznaczać nudy. Wręcz przeciwnie. Ta pora roku kojarzy się z wieloma sezonowymi owocami, z których możemy przygotować mnóstwo smacznych ciast i deserów. Królową tej pory roku jest oczywiście szarlotka. A co powiesz na to, aby przyrządzić ją w nieco innym wydaniu?
Ewa Wachowicz podzieliła się na swoim blogu recepturą na szarlotkę w słoiku. Osoby, które uwielbiają tradycyjne ciasto, z pewnością docenią również tę słodką alternatywę. Niewątpliwą zaletą tego deseru jest to, że można go przyrządzić bardzo szybko i to z łatwo dostępnych składników.
Przepis na szarlotkę w słoiczku. Ten deser skradnie twoje serce
Ten jabłkowy przysmak z nutą cynamonu zachwyca apetycznym wyglądem. Świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do aromatycznej kawy czy herbaty. Do tego warto zaopatrzyć się ciepły koc, włączyć ulubiony film i oto mamy idealny przepis na miły, jesienny wieczór.
SKŁADNIKI:
- 2 duże jabłka
- 5 kruchych ciastek
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 szczypty cynamonu
- łyżeczka soku z cytryny
- jogurt naturalny
- 3 łyżeczki nasion chia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jabłka myjemy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy cukier. Gdy uzyskamy karmel, dodajemy do tego jabłka.
- Całość łączymy i przyprawiamy cynamonem. Następnie wyciskamy sok z cytryny i jeszcze raz wszystko mieszamy.
- Wszystko dusimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Odstawiamy do wystudzenia.
- Porcję jabłek nakładamy do słoiczka.
- Owoce posypujemy pokruszonymi ciastkami.
- Następnie polewamy to jogurtem i dekorujemy kakao.
- Deser zakręcamy i umieszczamy w lodówce.
- Podajemy po schłodzeniu.
Zobacz także: "Pumpkin pie smoothie" to hit na TikToku. Oto szybki przepis
Dlaczego warto jeść jabłka?
Spożywanie jabłek przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Te popularne owoce to skarbnica składników odżywczych. Zawierają sporą ilość witaminy C, magnez, fosfor i wapń. Znajdziemy w nich także sporą ilość potasu, który wpływa pozytywnie na pracę serca. Jabłka to również źródło błonnika pokarmowego. Odpowiada on za lepsze trawienie i pomaga zachować uczucie sytości przez dłuższy czas.
- Tak przygotujesz owsiankę idealną. Jest pożywna i smakuje jak szarlotka
- Przez cały miesiąc codziennie jadła jabłka. To wpłynęło na jej zdrowie i wygląd
- Jak przyrządzić figi w piekarniku? Ewa Wachowicz dzieli się prostym przepisem
Co jeść we wrześniu? Postaw na produkty sezonowe [GALERIA]
