Jak zrobić świąteczne racuchy? W takim wydaniu jeszcze ich nie jadłeś
Uwielbiasz racuchy? Sprawdź, jak je przygotować w świątecznym wydaniu, wykorzystując ten sprawdzony trik.

Świąteczna atmosfera na dobre zagościła w naszych kuchniach. Wiele osób już zaczęło bowiem planować bożonarodzeniowe menu. Jednym z przysmaków, które kojarzą się z tym szczególnym czasem, są racuchy. Aby te apetyczne placki nabrały świątecznego klimatu, warto zastosować ten prosty kulinarny trik.
Oto pomysł na wigilijne racuchy. Wyglądają niezwykle apetycznie
Racuchy przyrządzamy zazwyczaj według tradycyjnej receptury na bazie mąki, wody oraz drożdży, dzięki którym placki są pulchne i wyrośnięte. Kiedy ciasto jest gotowe, przeważnie wykładamy je na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki. W święta warto jednak nieco poeksperymentować w kuchni i wypróbować inny sposób.
Wystarczy, że sięgniesz po duże foremki do wykrawania ciastek w kształcie choinki, gwiazdki czy renifera. Następnie ułóż je na patelni i wlej do nich drożdżową masę. Potem usmaż placki tradycyjnie z dwóch stron, aż nabiorą rumianego koloru. Dzięki temu wszystkie racuchy uzyskają świąteczny wygląd i będą pięknie prezentować się na wigilijnym stole.
Zobacz także: Racuchy z suszonymi śliwkami to pomysł na świąteczne śniadanie. Oto łatwy przepis
Jak serwować racuchy?
Racuchy to bez wątpienia jeden z tych przysmaków, któremu trudno się oprzeć podczas świątecznej uczty. Aby były jeszcze lepsze, możesz posypać je odrobiną cukru pudru lub polać złocistym miodem. Niektórzy dodają do nich także cynamon oraz jabłka, dzięki którym nabierają unikalnego smaku.
Zobacz także: Piernik z jabłkami to poezja smaku. Oto prosty przepis