Jak przygotować idealny kotlet schabowy? Bosacka wymienia najważniejsze zasady
Jak zrobić idealnego schabowego? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Katarzyna Bosacka wymienia najważniejsze zasady.

Schabowy to tradycyjne danie polskiej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Przygotowanie kotletów jest dość proste. Mimo to łatwo tu o błąd. Ostatnio ekspertka od zdrowego żywienia Katarzyna Bosacka zdradziła, jak zrobić idealnego schabowego.
Jak przygotować idealny kotlet schabowy? Bosacka wymienia najważniejsze zasady
Katarzyna Bosacka radzi, aby przede wszystkim zwrócić uwagę na źródło, rodzaj oraz jakość mięsa. Poleca kupować tylko to ze sprawdzonych hodowli, dobrze oznakowane i z certyfikatami. Dziennikarka zaleca też wybierać mniejszy schab - mięso powinno być różowe i mieć ładny zapach. Należy unikać kawałków z żółtym tłuszczem. Bosacka poleca również kupować mięso na wagę, a nie to oferowane na tackach.
Dalej ekspertka od zdrowego żywienia przechodzi do przygotowywania schabowych. "Tłuczenie bez folii, odpowiednim tłuczkiem, nie za mocno, nie za lekko" - wymienia. Bosacka poleca też wykonanie zdrowej marynaty (na przykład z maślanki) oraz panierki - doskonale sprawdzi się taka z ziaren słonecznika czy czerstwego chleba. Dziennikarka radzi również, aby podczas smażenia kotletów nie przesadzać z tłuszczem. W ten sposób - jak twierdzi - niepotrzebnie zwiększa się kaloryczność potrawy.
Zobacz także: Czy kotlety schabowe można zamrozić? Odpowiedź was zaskoczy
Katarzyna Bosacka przestrzega przed gotowymi schabowymi z supermarketów
Katarzyna Bosacka przestrzega jednocześnie przed gotowymi schabowymi oferowanymi w sklepach. Zwraca uwagę na ich słaby skład. "Zobaczcie jaki skład ma ten gotowiec ze schabowym w roli głównej. Schaboszczaka zakonserwowano azotynem sodu, który spożywany w nadmiernych ilościach może być szkodliwy dla organizmu. W dodatku na słodko, bo w składzie syrop glukozowy i tylko bitej śmietany z drażami brakuje" - grzmi dziennikarka.
Jak dodaje, "mamy tu również krajowy zlot fosforanów - fosforan sodu, trifosforan pentasodowy, difosforan disodowy oraz polifosforany. Zadaniem fosforanów jest wiązanie wody w mięsie, co powoduje zwiększenie wagi kotleta. A im kotlet większy, tym może się wydawać bardziej opłacalny dla konsumenta".
- Jak przygotować idealną panierkę do schabowego? Podczas smażenia się nie odklei
- Co zrobić, aby brukselka zachowała ładny kolor? Wystarczy ten trik
- Jak mrozić buraki? Wypróbuj ten prosty sposób w swojej kuchni
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]
