Obserwuj w Google News

Przygotuj brukselkę w ten sposób. Już nigdy jej nie ugotujesz

2 min. czytania
02.10.2023 13:26
Zareaguj Reakcja

Brukselka w Polsce jest doskonale znana, ale bardzo niedoceniana. Większość z nas to warzywo kojarzy się z rozgotowaną papką, pływającą w zupie jarzynowej. Tymczasem brukselka może być naprawdę pyszna – soczysta i chrupiąca. Wystarczy, że przygotujemy ją w nieco mniej tradycyjny sposób. Oto nasza propozycja.

Jak przygotować brukselkę
fot. shutterstock_Jevanto Productions

Brukselkę można kupić w sklepach spożywczych niezależnie od pory roku. Warto jednak podkreślić, że od lutego do września to warzywo występuje w Polsce jedynie w wersji mrożonej. Od października aż do stycznia możemy z kolei zajadać się świeżą brukselką. Właśnie wtedy jest wyjątkowo pyszna i zdecydowanie najzdrowsza.

Brukselka: mała kapusta obdarzona wielkim potencjałem. Dlaczego warto się nią zajadać?

Brukselka – szczególnie ta świeża – jest bardzo pożywna. Zawiera witaminy: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest także źródłem minerałów:

  • magnezu, 
  • żelaza, 
  • fosforu, 
  • sodu, 
  • wapnia, 
  • manganu, 
  • siarki, 
  • cynku, 
  • selenu,
  • potasu. 

Dietetycy polecają ja także ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego oraz błonnika.

Brukselka korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Warto jednak pamiętać, że po spożyciu jej – podobnie jak po zjedzeniu innych warzyw kapustnych – możemy spodziewać się wzdęć lub gazów. To produkt, który wspomaga pracę serca, i pomaga regulować ciśnienie krwi. Ponadto brukselce przypisuje się działanie przeciwnowotworowe.

Redakcja poleca

Jak przygotować brukselkę? Złe wspomnienia z dzieciństwa znikną

Mimo tego, że brukselka jest zdrowa, nieczęsto wykorzystuje się ją w kuchni. Wszystko przez to, że wielu z nas kojarzy się z zupą jarzynową z dzieciństwa. Brukselka nie musi być jednak rozmokła i nieestetyczna. Oczywiście gotowana wersja tego warzywa jest niezwykle zdrowa. Warto jednak wiedzieć, że brukselkę możemy przyrządzić także nieco mniej tradycyjnie. Po upieczeniu staje się bowiem chrupka i jędrna.

Składniki:

  • 1 kg brukselki,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • 50 ml naturalnego miodu,
  • szczypta soli.
pieczona_brukselka_z_miodem_przepis
fot. shutterstock_Brent Hofacker

Jak przygotować brukselkę, by była zarówno zdrowa, jak i smaczna? Wystarczy, że upieczemy ją z dodatkiem miodu. Wówczas stanie się lekko słodka i chrupiąca. Będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw.

Zobacz również:  Sekretny składnik Magdy Gessler. Dodaje go do kremu z dyni

Przed upieczeniem brukselek musimy je obrać i pozbyć się zdrewniałych końców warzyw. Warto przekroić brukselki na pół – to znacznie przyśpieszy proces pieczenia.

Tak przygotowane warzywa układamy na spodzie żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, smarujemy miodem i doprawiamy solą. Brukselki mieszamy, by składniki się połączyły. Pieczemy w temperaturze 80 st. Celsjusza przez około 25 minut. Po tym czasie będą gotowe do schrupania. Smacznego! 

Nie przegap
Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly