Przygotuj brukselkę w ten sposób. Już nigdy jej nie ugotujesz
Brukselka w Polsce jest doskonale znana, ale bardzo niedoceniana. Większość z nas to warzywo kojarzy się z rozgotowaną papką, pływającą w zupie jarzynowej. Tymczasem brukselka może być naprawdę pyszna – soczysta i chrupiąca. Wystarczy, że przygotujemy ją w nieco mniej tradycyjny sposób. Oto nasza propozycja.

Brukselkę można kupić w sklepach spożywczych niezależnie od pory roku. Warto jednak podkreślić, że od lutego do września to warzywo występuje w Polsce jedynie w wersji mrożonej. Od października aż do stycznia możemy z kolei zajadać się świeżą brukselką. Właśnie wtedy jest wyjątkowo pyszna i zdecydowanie najzdrowsza.
Brukselka: mała kapusta obdarzona wielkim potencjałem. Dlaczego warto się nią zajadać?
Brukselka – szczególnie ta świeża – jest bardzo pożywna. Zawiera witaminy: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest także źródłem minerałów:
- magnezu,
- żelaza,
- fosforu,
- sodu,
- wapnia,
- manganu,
- siarki,
- cynku,
- selenu,
- potasu.
Dietetycy polecają ja także ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego oraz błonnika.
Brukselka korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Warto jednak pamiętać, że po spożyciu jej – podobnie jak po zjedzeniu innych warzyw kapustnych – możemy spodziewać się wzdęć lub gazów. To produkt, który wspomaga pracę serca, i pomaga regulować ciśnienie krwi. Ponadto brukselce przypisuje się działanie przeciwnowotworowe.
Jak przygotować brukselkę? Złe wspomnienia z dzieciństwa znikną
Mimo tego, że brukselka jest zdrowa, nieczęsto wykorzystuje się ją w kuchni. Wszystko przez to, że wielu z nas kojarzy się z zupą jarzynową z dzieciństwa. Brukselka nie musi być jednak rozmokła i nieestetyczna. Oczywiście gotowana wersja tego warzywa jest niezwykle zdrowa. Warto jednak wiedzieć, że brukselkę możemy przyrządzić także nieco mniej tradycyjnie. Po upieczeniu staje się bowiem chrupka i jędrna.
Składniki:
- 1 kg brukselki,
- 60 ml oliwy z oliwek,
- 50 ml naturalnego miodu,
- szczypta soli.
Jak przygotować brukselkę, by była zarówno zdrowa, jak i smaczna? Wystarczy, że upieczemy ją z dodatkiem miodu. Wówczas stanie się lekko słodka i chrupiąca. Będzie doskonałym dodatkiem do wielu potraw.
Zobacz również: Sekretny składnik Magdy Gessler. Dodaje go do kremu z dyni
Przed upieczeniem brukselek musimy je obrać i pozbyć się zdrewniałych końców warzyw. Warto przekroić brukselki na pół – to znacznie przyśpieszy proces pieczenia.
Tak przygotowane warzywa układamy na spodzie żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, smarujemy miodem i doprawiamy solą. Brukselki mieszamy, by składniki się połączyły. Pieczemy w temperaturze 80 st. Celsjusza przez około 25 minut. Po tym czasie będą gotowe do schrupania. Smacznego!
- Ta jesienna herbata to prawdziwy hit. Jest idealna na przeziębienie
- Przypraw dynię tymi dodatkami. Podkreślą jej wyjątkowy smak
- Są pyszne i wzmacniają odporność. Leśnicy zachęcają do zbiorów
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
