Obserwuj w Google News

Ten sposób przechowywania jabłek to hit. Pozostaną chrupiące aż do wiosny

2 min. czytania
05.10.2023 13:14
Zareaguj Reakcja

Jesień wiąże się z wieloma pysznymi, sezonowymi owocami. Palmę pierwszeństwa dzierżą wśród nich jabłka. Osoby posiadające ogrody lub działki, na których rosną jabłonie, często nie są jednak w stanie zjeść wszystkich owoców. Portal WP genialne.pl zdradził, jak przechowywać jabłka, by zachowały świeżość jeszcze przez długi czas.

Jak przechowywać jabłka? Postaw na ten sposób.
fot. ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Jabłka to jedno z największych naturalnych dóbr w Polsce. To właśnie te owoce uprawia się w naszym kraju najczęściej, a sama Polska od lat pozostaje w czołówce ich największych producentów na całym świecie. Nic w tym dziwnego – strefa klimatyczna sprzyja uprawie, a jesienne miesiące niosą za sobą możliwość wykorzystania tych popularnych owoców w ciastach, sokach czy przetworach. Zdarza się jednak, że urodzaj przekracza możliwości związane ze spożyciem. Co należy wówczas zrobić? Portal genialne.pl wyjaśnia, jak przechowywać jabłka. Ta metoda sprawi, że będą chrupkie aż do wiosny.

Redakcja poleca

Jak przechowywać jabłka? Pamiętaj o dwóch sztuczkach

Okazuje się, że sekret chrupkich i świeżych przez długi czas jabłek tkwi w dwóch ważnych czynnikach. Pierwszym z nich jest miejsce, w którym przechowywane są owoce. W tym przypadku z zadania najlepiej wywiąże się piwnica. Chłód i wysoka wilgotność znakomicie sprawdzają się w przechowywaniu jabłek, dlatego najlepiej trzymać je właśnie w tym miejscu. Nie masz piwnicy? Umieść owoce w garażu.

Nie należy zapominać również o warunkach, w jakich przechowywane są jabłka. Optymalnym, przyjaznym pojemnikiem będą drewniane skrzynie, w których owoce należy wykładać warstwami. Każda z warstw powinna być przykrywana gazetą. Całość jest w stanie przetrwać wówczas przez całą jesień i zimę.

Zobacz także: Obieranie śliwek zajmie ci chwilę. Wystarczy ten prosty trik

Co zrobić z obierkami z jabłek? Wykorzystaj ich właściwości

Podczas wykorzystywania jabłek w kuchni dość popularną praktyką jest pozbywanie się obierek. To błąd – skórki kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów. W chłodniejszych, jesiennych miesiącach możemy stworzyć na ich bazie rozgrzewający napój o dobroczynnych właściwościach. Wystarczy zalać obierki gorącą wodą oraz dodać do kubka 2 łyżeczki miodu, łyżkę soku z pomarańczy i szczyptę cynamonu. Po kilku minutach należy odcedzić napar. Smacznego!

Nie przegap
Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly