Ten sposób przechowywania jabłek to hit. Pozostaną chrupiące aż do wiosny
Jesień wiąże się z wieloma pysznymi, sezonowymi owocami. Palmę pierwszeństwa dzierżą wśród nich jabłka. Osoby posiadające ogrody lub działki, na których rosną jabłonie, często nie są jednak w stanie zjeść wszystkich owoców. Portal WP genialne.pl zdradził, jak przechowywać jabłka, by zachowały świeżość jeszcze przez długi czas.

Jabłka to jedno z największych naturalnych dóbr w Polsce. To właśnie te owoce uprawia się w naszym kraju najczęściej, a sama Polska od lat pozostaje w czołówce ich największych producentów na całym świecie. Nic w tym dziwnego – strefa klimatyczna sprzyja uprawie, a jesienne miesiące niosą za sobą możliwość wykorzystania tych popularnych owoców w ciastach, sokach czy przetworach. Zdarza się jednak, że urodzaj przekracza możliwości związane ze spożyciem. Co należy wówczas zrobić? Portal genialne.pl wyjaśnia, jak przechowywać jabłka. Ta metoda sprawi, że będą chrupkie aż do wiosny.
Jak przechowywać jabłka? Pamiętaj o dwóch sztuczkach
Okazuje się, że sekret chrupkich i świeżych przez długi czas jabłek tkwi w dwóch ważnych czynnikach. Pierwszym z nich jest miejsce, w którym przechowywane są owoce. W tym przypadku z zadania najlepiej wywiąże się piwnica. Chłód i wysoka wilgotność znakomicie sprawdzają się w przechowywaniu jabłek, dlatego najlepiej trzymać je właśnie w tym miejscu. Nie masz piwnicy? Umieść owoce w garażu.
Nie należy zapominać również o warunkach, w jakich przechowywane są jabłka. Optymalnym, przyjaznym pojemnikiem będą drewniane skrzynie, w których owoce należy wykładać warstwami. Każda z warstw powinna być przykrywana gazetą. Całość jest w stanie przetrwać wówczas przez całą jesień i zimę.
Zobacz także: Obieranie śliwek zajmie ci chwilę. Wystarczy ten prosty trik
Co zrobić z obierkami z jabłek? Wykorzystaj ich właściwości
Podczas wykorzystywania jabłek w kuchni dość popularną praktyką jest pozbywanie się obierek. To błąd – skórki kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów. W chłodniejszych, jesiennych miesiącach możemy stworzyć na ich bazie rozgrzewający napój o dobroczynnych właściwościach. Wystarczy zalać obierki gorącą wodą oraz dodać do kubka 2 łyżeczki miodu, łyżkę soku z pomarańczy i szczyptę cynamonu. Po kilku minutach należy odcedzić napar. Smacznego!
- Jabłka pod orzechową kruszonką zachwycają wyglądem i smakiem. Ania Starmach podaje przepis
- Podsuń partnerowi ten przysmak. Wasze życie łóżkowe zmieni się na lepsze
- Przygotuj to ciasto z dwóch składników. Jest lekkie jak chmurka
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
