W jaki sposób przechowywać aronię? Podpowiadamy
Sezon na aronię trwa w najlepsze. Sprawdź, jak najlepiej przechowywać te owoce po zerwaniu, aby dłużej były świeże i wyglądały apetycznie.

Lato to wręcz wymarzona pora roku dla wszystkich miłośników owoców, którzy mogą cieszyć się wtedy smakiem różnych sezonowych darów natury. Końcówka sierpnia oraz pierwsze tygodnie września to m.in. czas intensywnych zbiorów aronii słynącej ze swoich znakomitych walorów odżywczych.
Te owoce można wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Wyróżnia je charakterystyczny, nieco cierpki smak. Dużą popularnością cieszy się przyrządzony z nich sok, który w okresie jesienno-zimowym sprawdza się jako domowy środek na różne infekcje. Wiele osób zastanawia się, jak najlepiej przechowywać te owoce. Oto sprawdzony sposób.
Jak przechowywać aronię? Dzięki temu będzie dłużej świeża
Aronie zerwane z krzaka najlepiej jak najszybciej umieścić w chłodnym pomieszczeniu z dala od intensywnych promieni słonecznych. Możemy trzymać je w lodówce. Wcześniej należy pamiętać o ich dokładnym opłukaniu w zimnej wodzie, a następnie usunięciu szypułek. Warto umieścić ją również na ręczniku, aby mógł wchłonąć nadmiar wilgoci. Potem aronię możemy przełożyć do pojemnika na owoce.
Jeżeli chciałbyś wykorzystać aronie również po sezonie, najlepszym rozwiązaniem będzie ich zamrożenie. W tym przypadku postępujemy podobnie. Po wypłukaniu i osuszeniu trzeba jednak rozłożyć je na tacy, tak, aby się nie stykały i włożyć do zamrażarki. Dopiero później możemy przesypać je do woreczków na mrożonki.
Zobacz także: Które owoce zawierają najwięcej cukru?
Dlaczego warto jeść aronię? Powodów jest kilka
Aronia to bogactwo składników odżywczych. Przede wszystkim znajdziemy w niej dużą ilość witaminy C, która pomaga wzmacniać odporność organizmu. Jest również źródłem m.in. żelaza, fosforu oraz potasu. Dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom opóźnia procesy starzenia się skóry. Poza tym regularne spożywanie tych owoców wspomaga działanie układu krwionośnego oraz zapobiega nadciśnieniu. Jedzenie aronii ma także pozytywny wpływ na wzrok.