Obserwuj w Google News

Jak przechowywać agrest? Oto sprawdzony sposób

2 min. czytania
03.07.2023 15:55
Zareaguj Reakcja

Agrest jest ceniony nie tylko ze względu na unikalny smak, ale też liczne właściwości zdrowotne. W jakich warunkach go przechowywać? Podpowiadamy.

Przechowywanie agrestu w domowych warunkach
fot. Shutterstock

Latem chętnie sięgamy po sezonowe owoce. Poza łubiankami truskawek czy borówek, w naszych kuchniach często można spotkać o tej porze agrest. Ten smakowity owoc możemy wykorzystać w kuchni na różne sposoby. W upalne dni warto przyrządzić z niego orzeźwiający kompot. Poza tym sprawdza się m.in. jako składnik dżemów lub różnych deserów.

Aby agrest zachował swój wyjątkowy smak i walory odżywcze jak najdłużej, trzeba przechowywać go w odpowiednim miejscu. Jakie warunki będą dla niego odpowiednie? Skorzystaj z naszych porad.

Redakcja poleca

Jak przechowywać agrest? O tym warto pamiętać

Agrest to letni przysmak, którym chętnie zajadamy się podczas wakacyjnych dni. Niestety ma on to do siebie, że łatwo się psuje. Szczególnie nie służy mu trzymanie go po zerwaniu na dużym słońcu. Aby agrest był świeży przez długi czas najlepiej przechowywać go w chłodnych warunkach np. w lodówce.

Owoc ten można również zamrozić. Przed tym należy go dokładnie opłukać i osuszyć na czystej ściereczce lub ręczniku papierowym. Kiedy pozbędziemy się z niego nadmiaru wody, może ułożyć go na niewielkiej tacy i włożyć do zamrażarki na ok. 3 godziny. Po wyjęciu należy przełożyć go szybko do oddzielnego pojemnika i ponownie umieścić w urządzeniu.

Zobacz także: 4 przepisy na tartę z agrestem - musisz je wypróbować!

Właściwości odżywcze agrestu

Spożywanie agrestu niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Ten niepozorny owoc kryje w sobie mnóstwo składników odżywczych, które doskonale wpływają na nasz organizm. Agrest zawiera przede wszystkim dużą ilość witaminy C wspomagającej odporność. Poza tym znajdziemy w nim m.in. magnez, żelazo i potas, który reguluje ciśnienie krwi.

Poza tym jedzenie tych owoców wspomaga pracę serca. Agrest przyspiesza także trawienie pokarmów oraz ułatwia oczyszczanie organizmu. Poza tym jest źródłem kwasu foliowego, którego przyjmowanie zalecane jest m.in. kobietom spodziewającym się dziecka.

Zobacz także: Ciasto z agrestem - wypróbuj 4 sprawdzone przepisy

Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock