Dodaj ten składnik do racuchów wigilijnych. Nabiorą winnego smaku
Przyrządzasz na święta racuchy wigilijne? Sprawdź, co warto do nich dodać, aby smakowały jeszcze lepiej.

Jednym z tradycyjnych, świątecznych przysmaków są racuchy. Te puszyste placki przyrządzamy zazwyczaj według sprawdzonej, babcinej receptury na bazie mąki i wody z dodatkiem drożdży. Tym razem warto nieco zmodyfikować ten przepis i uwzględnić w nim także dodatkowy składnik, dzięki któremu nasze placki nabiorą unikalnego smaku. O czym mowa?
Ten dodatek sprawi, że racuchy wigilijne będą jeszcze lepsze
Racuchy to propozycja kulinarna idealna na bożonarodzeniowe dni. Będziesz zaskoczony, jak szybko znikają z talerza podczas rodzinnych spotkań przy świątecznym stole. Aby podkreślić ich smak, warto dodać do nich odrobinę soczystych jabłek.
Możesz zetrzeć je na tarce albo pokroić w cienkie plasterki. Potem wrzuć owoce do ciasta i wszystko razem wymieszaj. Na koniec usmaż placki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Zobacz także: Fit potrawy wigilijne. Sprawdź nasze przepisy
Inne dodatki do racuchów wigilijnych
Jeżeli lubisz sięgać po ciekawe połączenia smaków, dodaj do racuchów suszone śliwki. Dzięki nim wszystkie placki nabiorą ciekawego aromatu. Zamiast nich możesz też wrzucić do ciasta garść rodzynek, startą gruszkę albo posiekane orzechy włoskie. Taka kombinacja będzie smakować równie dobrze.
Zobacz także: Dlaczego jest 12 potraw wigilijnych i co symbolizują?