Obserwuj w Google News

Jak przechowywać winogrona, by dłużej były świeże? Podpowiadamy

2 min. czytania
26.09.2023 15:24
Zareaguj Reakcja

Winogrona to przysmak, którym chętnie zajadamy się w jesienne dni. W jakich warunkach przechowywać te owoce? Na to szczególnie trzeba uważać.

Jak przechowywać winogrono?
fot. Shutterstock

Wśród skojarzeń, które przychodzą nam do głowy, myśląc o jesieni są m.in. winogrona. Te apetyczne owoce znalazły swoje stałe miejsce w naszych kuchniach, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również wartość odżywczą. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele odmian tych owoców o różnym kolorze i wielkości.

Takie przysmaki doskonale sprawdzają się jako składnik różnych ciast i deserów np. kruchej tarty. Mogą być również dodatkiem do owocowych sałatek lub koktajli. Warto przygotować z nich również orzeźwiający kompot. Jak prawidłowo przechowywać te owoce, aby jak najdłużej cieszyły wyjątkowym smakiem i pięknym wyglądem?

Redakcja poleca

Gdzie przechowywać winogrono? To warto wiedzieć

Winogrono często gości na naszych stołach, będąc prawdziwym symbolem jesieni w naszych kuchniach. Ale czy faktycznie jest to dobre miejsce do ich przechowywania? Okazuje się, że niezupełnie. W temperaturze pokojowej owoce pod wpływem ciepła owoce te bardzo szybko zaczynają gnić.

Owoce te lubią chłód, dlatego dobrym rozwiązaniem będzie przechowywanie ich w lodówce. Najlepiej umieścić je w dolnej szufladzie. Wcześniej warto włożyć je do jakiegoś pojemnika. Nie należy go jednak zamykać, aby zapewnić owocom swobodny dostęp do powietrza. W takich warunkach owoce mogą wytrzymać nawet kilka dni, zachowując swoje walory smakowe i wizualne.

Zobacz także: Przetwory z winogron - wypróbuj aromatyczne i szybkie przepisy!

Dlaczego warto jeść winogrona?

Winogrona warto włączyć do swojego jesienią do swojego jadłospisu z kilku powodów. Przede wszystkim stanowią skarbnicę składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. witaminy A, C i E. Są również źródłem minerałów, w tym magnezu, fosforu, potasu oraz wapnia.

Dzięki zawartości antyoksydantów chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Z kolei obecny w nich błonnik pokarmowy usprawnia pracę układu trawiennego – w tym niweluje zaparcia. Poza tym jedzenie tych owoców wpływa również korzystnie na wygląd włosów, skóry i paznokci.

Nie przegap
Co jeść we wrześniu
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_fornStudio