Obserwuj w Google News

Jak mrozić pomidory? Wypróbuj sprawdzony sposób

2 min. czytania
24.07.2023 14:15
Zareaguj Reakcja

Pomidory mają szerokie zastosowanie kulinarne. Spożywamy je w formie przekąski, dodajemy do różnych dań oraz robimy z nich wyśmienite przetwory na zimę. Okazuje się, że można je również zamrozić. Sprawdź, jak to zrobić.

sposób na mrożenie pomidorów
fot. Shutterstock

Wśród warzyw, bez których nie wyobrażamy sobie lata, są oczywiście soczyste pomidory. W naszych kuchniach znajdziemy wiele przepisów na różne dania z tymi przysmakami w roli głównej. Królową na naszych stołach jest bez wątpienia przyrządzona z nich pomidorówka. Poza tym znakomicie sprawdzają się jako składnik sałatek, sosów oraz dodatek na kanapki.

Aby zachować smak lata jak najdłużej, możemy przyrządzić z tych warzyw wiele zapasów na zimę. Innym sposobem na ich dłuższe przechowywanie, jest – mrożenie. Pomidory w takiej formie mogą nam się później przydać podczas gotowania różnych zup. Mogą też wzbogacić smak różnych dipów i past.

Redakcja poleca

Jak mrozić pomidory? Tym sposobem zrobisz to szybko

Umieszczenie pomidorów w jednym woreczku na mrożonki nie jest najlepszym pomysłem. Możesz być pewny, że po wyjęciu z zamrażarki w takiej formie, będą przypominać jednolitą gęstą papkę. Aby temu zapobiec, najlepiej wypróbować w swojej kuchni ten prosty sposób.

Najpierw pomidory należy umyć, a następnie osuszyć. W zależności od twoich upodobań możesz dodatkowo obrać je ze skórki i zostawić jedynie sam miąższ. Potem trzeba podzielić warzywa na ćwiartki lub na grubsze plastry. Następnie ułóż je na tacy w taki sposób, aby żadna część się nie stykała z inną i na koniec włóż wszystko do zamrażarki. Kiedy będą zamrożone, najlepiej przełożyć je szybko do kilku mniejszych pojemników, aby po wyjęciu z urządzenia nie trzeba było wszystkich rozmrażać.

Zobacz także: Salsa pomidorowa to świetny dodatek do grzanek i chipsów. Zrobisz ją błyskawicznie

Właściwości odżywcze pomidorów

Spożywanie pomidorów przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Składają się aż w 93% z wody, w związku z tym znakomicie sprawdzają się jako letni przysmak. Zawarty w nich likopen to naturalny przeciwutleniacz, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Znajdziemy w nich również sporo potasu – ten pierwiastek wzmacnia pracę serca oraz pełni ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodnej. Ponadto jedzenie pomidorów wpływa pozytywnie na wygląd oraz wzmacnia odporność organizmu.

Zobacz także:  Zatrzymaj smak lata na dłużej! Wypróbuj nasze 7 propozycji na przetwory z pomidorów