Jak mrozić pomidory? Wypróbuj sprawdzony sposób
Pomidory mają szerokie zastosowanie kulinarne. Spożywamy je w formie przekąski, dodajemy do różnych dań oraz robimy z nich wyśmienite przetwory na zimę. Okazuje się, że można je również zamrozić. Sprawdź, jak to zrobić.

Wśród warzyw, bez których nie wyobrażamy sobie lata, są oczywiście soczyste pomidory. W naszych kuchniach znajdziemy wiele przepisów na różne dania z tymi przysmakami w roli głównej. Królową na naszych stołach jest bez wątpienia przyrządzona z nich pomidorówka. Poza tym znakomicie sprawdzają się jako składnik sałatek, sosów oraz dodatek na kanapki.
Aby zachować smak lata jak najdłużej, możemy przyrządzić z tych warzyw wiele zapasów na zimę. Innym sposobem na ich dłuższe przechowywanie, jest – mrożenie. Pomidory w takiej formie mogą nam się później przydać podczas gotowania różnych zup. Mogą też wzbogacić smak różnych dipów i past.
Jak mrozić pomidory? Tym sposobem zrobisz to szybko
Umieszczenie pomidorów w jednym woreczku na mrożonki nie jest najlepszym pomysłem. Możesz być pewny, że po wyjęciu z zamrażarki w takiej formie, będą przypominać jednolitą gęstą papkę. Aby temu zapobiec, najlepiej wypróbować w swojej kuchni ten prosty sposób.
Najpierw pomidory należy umyć, a następnie osuszyć. W zależności od twoich upodobań możesz dodatkowo obrać je ze skórki i zostawić jedynie sam miąższ. Potem trzeba podzielić warzywa na ćwiartki lub na grubsze plastry. Następnie ułóż je na tacy w taki sposób, aby żadna część się nie stykała z inną i na koniec włóż wszystko do zamrażarki. Kiedy będą zamrożone, najlepiej przełożyć je szybko do kilku mniejszych pojemników, aby po wyjęciu z urządzenia nie trzeba było wszystkich rozmrażać.
Zobacz także: Salsa pomidorowa to świetny dodatek do grzanek i chipsów. Zrobisz ją błyskawicznie
Właściwości odżywcze pomidorów
Spożywanie pomidorów przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Składają się aż w 93% z wody, w związku z tym znakomicie sprawdzają się jako letni przysmak. Zawarty w nich likopen to naturalny przeciwutleniacz, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Znajdziemy w nich również sporo potasu – ten pierwiastek wzmacnia pracę serca oraz pełni ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodnej. Ponadto jedzenie pomidorów wpływa pozytywnie na wygląd oraz wzmacnia odporność organizmu.
Zobacz także: Zatrzymaj smak lata na dłużej! Wypróbuj nasze 7 propozycji na przetwory z pomidorów