Obserwuj w Google News

Czy dynię można mrozić? Podpowiadamy

2 min. czytania
19.09.2023 12:07
Zareaguj Reakcja

Dynia od lat jest ceniona w kuchni za swój smak i walory odżywcze. Czy można ją mrozić? Okazuje się, że tak! Sprawdź, jak zrobić to poprawnie.

Dynia
fot. Shutterstock

Wraz z nadejściem jesieni na naszych stołach zaczynają się pojawiać różne sezonowe przysmaki. W swojej kuchni warto zrobić miejsce m.in. dla dyni, z której można przygotować wiele wyśmienitych dań i deserów. Sprawdza się jako składnik przetworów czy sałatek. Można przyrządzić z niej również puszyste muffiny, które idealnie sprawdzą się jako deser w jesienne popołudnia.

Jeżeli masz nadmiar dyni i nie wiesz, co z tym zrobić, najlepszym sposobem będzie włożenie jej do zamrażarki. Wiele osób zastanawia się, czy jest to dobra metoda na jej przechowywanie. Jak najbardziej dynię można mrozić i to na wiele sposobów. Sprawdź, jak zrobić to poprawnie, aby móc zatrzymać smak jesieni na dłużej.

Redakcja poleca

Jak mrozić dynię? Pomysłów jest wiele

Aby cieszyć się smakiem dyni także poza sezonem, możesz ją zamrozić. Przechowywana w takich warunkach zachowa swoją trwałość przez wiele miesięcy. Przy tym nie musisz się obawiać, że niskie temperatury odbiją się negatywnie na jej smaku. W tym czasie możesz wykorzystać ją w kuchni na różne sposoby – np. jako dodatek do koktajli, zup czy sosów itp.

Dynię możesz zamrozić w różnych formach. Najłatwiej jest pokroić jej miąższ na mniejsze kawałki, ułożyć je na tacy, aby się nie stykały i umieścić potem wszystko w zamrażarce. Potem możemy przełożyć je do specjalnych woreczków na mrożonki. Poza tym dynię można przechowywać w formie startej, albo zblendować ją na jednolitą papkę i na koniec przelać to do pojemnika na lód.

Zobacz także: Uwielbiasz dynię? Sprawdź przepisy na przetwory z tego warzywa

Jakie właściwości ma dynia? Będziesz zaskoczony

Dynia to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu nie tylko ze względu na jej smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Jej regularne spożywanie może wpłynąć pozytywnie na nasze zdrowie w różnych aspektach. Zawiera sporo witaminy C, dzięki której możemy wzmocnić odporność organizmu przed nadejściem chłodniejszych dni.

Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit – w tym zapobiega uciążliwym zaparciom. Jedzenie dyni nie jest bez znaczenia również dla naszego wyglądu. Ma ona działanie antyoksydacyjne i tym samym zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry.

Co jeść we wrześniu
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_fornStudio