Obserwuj w Google News

Jak mrozić bób? Oto najlepszy sposób

2 min. czytania
10.07.2023 19:08
Zareaguj Reakcja

Mrożenie bobu jest niezwykle proste, a cały proces zajmuje dosłownie kilka minut. Przedstawiamy najlepsze sposoby. 

Jak mrozić bób? Oto najlepszy sposób
fot. Shutterstock

Bób to popularna roślina strączkowa, która ma wiele wartości odżywczych. Bogata jest m.in. w kwas foliowy, białko, błonnik, witaminy z grupy B, magnez, wapń czy sód. Warzywo to pomaga w leczeniu anemii, usprawnia pracę układu krążenia, a także zmniejsza poziom złego cholesterolu. Polecane jest też osobom na diecie, ponieważ zapewnia długotrwałe uczucie sytości, zmniejszając chęć do podjadania. 

Sezon na bób rozpoczął się w czerwcu i będzie trwać do końca sierpnia. Spora część osób robi wtedy zapasy na kolejne miesiące. Szczególnie że warzywo to bardzo łatwo się mrozi. Jak to zrobić? Przedstawiamy instrukcję krok po kroku.

Redakcja poleca

Jak mrozić bób? Oto najlepszy sposób

Przed mrożeniem warto zblanszować bób. Jest to bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Na początku dokładnie myjemy nasze warzywo. W międzyczasie gotujemy wodę w garnku. Gdy ta zacznie bulgotać, dodajemy do niej roślinę i gotujemy przez około 60 sekund. Po tym czasie wyjmujemy bób z naczynia, odcedzamy oraz przelewamy zimną wodą. Warzywo przekładamy na czystą ściereczkę lub papier kuchenny i zostawiamy do ostygnięcia. 

Następnie dzielimy bób na mniejsze porcje (na przykład po 100-150 g). Przekładamy roślinę do woreczków strunowych do mrożenia żywności i wkładamy do zamrażarki. Zblanszowany bób zachowa swój intensywny zielony kolor i łatwiej będzie go później obrać z łupinek. 

Zobacz także: Przygotuj smażony bób w mgnieniu oka. Jest przepyszny!

Jak mrozić bób surowy?

Można również mrozić surowy bób. W tym wypadku jednak sprawdzą się jedynie młode ziarna; stare mogą ściemnieć i stać się mączyste. Jak to zrobić? Na początku należy dokładnie umyć warzywo - opcjonalnie można je też wyłuskać. Roślinę osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie przekładamy ziarna do torebek strunowych i wkładamy do zamrażalnika. Gotowe.

Zobacz także:  Do czego wykorzystać bób? Oto 3 przepisy na pyszne dania z bobem w roli głównej

zielona herbata
6 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl