Obieranie śliwek zajmie ci chwilę. Wystarczy ten prosty trik
Śliwki to bez wątpienia prawdziwe królowe jesieni. Jeżeli te apetyczne owoce często goszczą na twoim stole, z pewnością przyda ci się zaskakujący trik na ich szybsze obranie. Od tej pory zajmie ci to dosłownie chwilę.

Śliwki to owoce o znakomitych walorach smakowych i odżywczych. W naszych kuchniach dużą popularnością cieszą się przede wszystkim mirabelki oraz węgierki, z których można przyrządzić wiele znakomitych przetworów, ciast i deserów. Aby obieranie tych owoców było znacznie łatwiejsze, sięgnij po ten prosty kulinarny trik.
Porady kulinarne: jak szybko obrać śliwki?
Obieranie śliwek potrafi być dość czasochłonne, szczególnie wtedy, gdy te owoce są nam potrzebne w większych ilościach - chociażby do przygotowania ciasta czy deseru (np. tego z przepisu Ani Starmach, o którym niedawno wspominaliśmy). W takim przypadku warto poznać sposób, dzięki któremu możemy to zrobić znacznie szybciej.
Najpierw musimy delikatnie naciąć śliwki w kilku miejscach za pomocą noża. Następnie należy ostrożnie włożyć je do wrzącej wody i odczekać kilka minut. Po upływie tego czasu usunięcie skórki z tych owoców będzie zauważalnie łatwiejsze, a cały proces przygotowania śliwek do zaplanowanego ciasta przebiegnie szybciej i skuteczniej.
Zobacz także: Surówka ze śliwkami to smaczny dodatek do obiadu. Oto błyskawiczny przepis
Właściwości odżywcze śliwek
Spożywanie śliwek może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Owoce te są bowiem bogate w witaminy, które wzmacniają odporność i wpływają pozytywnie na wygląd skóry oraz cały nasz organizm. Zawierają m.in. witaminę C czy E. Śliwki wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, będąc naturalną profilaktyką antynowotworową i przeciwmiażdżycową. Słyną również z usprawniania pracy układu pokarmowego oraz wspomagania procesu trawienia poprzez likwidację zaparć i obniżanie poziomu cholesterolu.
Warto zaznaczyć, że osoby zmagające się właśnie z problemami zaparć mogą spożywać te owoce zarówno w świeżej, jak i suszonej wersji, ponieważ niezależnie od formy zawierają sorbitol - alkohol cukrowy działający jak naturalny środek na przeczyszczenie.
- Przepis na domowe powidła śliwkowe. To receptura idealna na jesień
- Są pyszne i wzmacniają odporność. Leśnicy zachęcają do zbiorów
- Podsuń partnerowi ten przysmak. Wasze życie łóżkowe zmieni się na lepsze
Popularne odmiany dyni. Sprawdź, jak je wykorzystać w kuchni [GALERIA]
