Jak kupić dobry bób? Warto zwrócić uwagę na ten szczegół
Trwa sezon na bób. W związku z tym wiele osób zastanawia się, jak wybrać dobre warzywo. Oto sprawdzone triki.

Bób to roślina strączkowa, która ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem kwasu foliowego i białka, a ponadto zawiera m.in. błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, fosfor oraz sód. Warzywo to więc nie tylko dobrze smakuje, ale jest też bardzo zdrowe. Pomaga w leczeniu anemii, zmniejsza poziom złego cholesterolu i usprawnia pracę układu krążenia. Dodatkowo wspiera proces odchudzania. Daje długotrwałe uczucie sytości, zmniejszając chęć do podjadania.
Sezon na to warzywo już się rozpoczął i będzie trwać mniej więcej do końca sierpnia. Nic więc dziwnego, że wiele osób szuka w sieci informacji, jak wybrać dobry bób. Sprawdzamy, na co zwrócić uwagę podczas zakupów.
Jak kupić dobry bób? Ten szczegół pomoże ci wybrać najlepsze warzywo
Jak podaje portal kuchnia.wp.pl, najsmaczniejsze są młode ziarna, dlatego na poszukiwania bobu najlepiej wybrać się w pierwszej części sezonu - w czerwcu oraz w lipcu. Warto wtedy zrobić zapasy na kolejne miesiące. Szczególnie że warzywo to bardzo łatwo się mrozi.
Najlepiej kupować bób w strąkach. Wtedy mamy pewność, że jest świeży. Niestety dość trudno jest znaleźć to warzywo w takiej postaci. W sklepach i na targach bób najczęściej sprzedawany jest łuskany. W takiej sytuacji powinniśmy dokładnie przyjrzeć się ziarnom. Znaczenie ma zarówno ich wielkość, jak i kolor. Im mniejszy bób, tym lepszy. Powinien być też zielony i jędrny. Lepiej nie kupować rośliny, która ma żółte czy szare plamy. Warto również zwrócić uwagę na ogonki. Jeżeli mają pomarańczowy lub brązowy kolor, bób będzie niedobry.
Zdarza się, że bób sprzedawany jest też w foliowych torebkach. Wówczas bardzo ważne jest, aby wybrać te opakowania, które leżą w cieniu. Roślina w woreczku, która narażona jest na promieniowanie słoneczne, zaczyna parować. Przez to ziarna bardzo szybko się psują.
Zobacz także: Przygotuj w ten sposób truskawki. To pyszna i prosta przekąska
Jak ugotować bób? Podpowiadamy
Gotowanie bobu w wodzie jest bardzo proste. Na początku należy dokładnie umyć ziarna. Następnie przekładamy je do garnka i zalewamy wodą (powinno jej być dwa razy więcej). Dodajemy płaską łyżeczkę cukru i zagotowujemy.
Gdy woda zacznie bulgotać, dosypujemy szczyptę soli. Ustawiamy średnią moc palnika, przykrywamy naczynie pokrywką i odczekujemy około 15-20 minut. Starsze warzywo będzie wymagało dłuższego gotowania.
Zobacz także: Jak ugotować bób, żeby był dobry i nie wzdymał? Oto najlepszy sposób
6 pomysłów na nietypowe zastosowanie zielonej herbaty [GALERIA]

RadioZET.pl/kuchnia.wp.pl