Obserwuj w Google News

Jest na promocji w Biedronce i Lidlu, ale Polacy go nie znają. Jak jeść owoc kaki?

2 min. czytania
01.12.2023 10:08
Zareaguj Reakcja

Kaki rozjaśnia swoją słodyczą parszywą jesień. To bajecznie słodki i bardzo zdrowy owoc. Polacy jednak często nie wiedzą, jak go jeść i dlatego omijają go podczas zakupów spożywczych. Osoby, które nigdy nie kosztowały kaki, nazywanego również persymoną, teraz mają wybitną okazję, by się przełamać. Sieci handlowe Biedronka oraz Lidl przygotowały bowiem dla swoich klientów przedświąteczną, korzystną okazję cenową.

Jak jeść owoc kaki
fot. shutterstock

Latem Polacy chętnie zajadają się: truskawkami, malinami, czereśniami. Jesienią przerzucamy się na jabłka, śliwki i gruszki, a zimą w sklepach spożywczych poszukujemy cytrusów takich jak: pomarańcze czy mandarynki. Warto jednak próbować także nowych smaków i włączać do swojego jadłospisu kolejne, zdrowe i pyszne owoce. Coraz większą popularnością w Polsce cieszy się na przykład kaki. To owoc często nazywany również persymoną lub hurmą. Swoim wyglądem przypomina nieco pomidora, smakuje jednak zupełnie inaczej – jest bajecznie słodki i dosłownie rozpływa się w ustach.

Kaki: co to za owoc?

Persymona w Polsce najczęściej nazywana owocem kaki rośnie głównie w Chinach i Japonii. Drzewa, które rodzą te owoce, potrzebują do wzrostu i rozwoju konkretnych warunków glebowych i atmosferycznych. Hurma w Europie rośnie więc we Włoszech, Hiszpanii oraz Grecji. To właśnie stamtąd pochodzą owoce, które kupujemy w sklepach spożywczych.

Zobacz również:  Ten składnik psuje smak rosołu. Magda Gessler ostrzega

Owoc kaki na półkach polskich supermarketów pojawił się stosunkowo niedawno. Szybko jednak zyskał uznanie wśród miłośników zdrowych produktów i osób lubiących eksperymentować kulinarnie. Nic dziwnego, jest bowiem nie tylko pyszny – soczysty i wyjątkowo słodki – ale również bardzo zdrowy. Zawiera witaminy: A, E, K, C oraz witaminy z grupy B, a także minerały: fosfor, wapń, magnez, sód. To świetnie źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit oraz przeciwutleniaczy – głównie polifenoli i karotenoidów.

Jak jeść owoc kaki? Persymona to wspaniały dodatek do śniadań

Polacy często podczas zakupów rezygnują z owoców kaki, ponieważ nie wiedzą, jak mogliby je przygotować. Tymczasem to bardzo wdzięczny produkt spożywczy, który można dodawać do wielu potraw, a także jeść solo.

Kaki idealnie nadaje się na słodkie śniadanie. To owoc, który z powodzeniem można łączyć z twarożkiem i podawać na toście, zastępując w ten sposób dżem. Wkrojenie kaki do pożywnej owsianki również będzie doskonałym pomysłem. To jednak nie koniec. Z persymony oraz lekko kwaśnej żurawiny można bowiem zrobić doskonały farsz do schabu. Wykwintne danie z pewnością zachwyci domowników.

Redakcja poleca

Nigdy nie próbowałeś owocu kaki? Lepszej okazji nie będzie

Sieci sklepów Biedronka i Lidl przygotowały dla swoich klientów przedświąteczną, wyjątkową ofertę cenową. Na promocji można znaleźć między innymi owoc kaki. Lidl oferuje go w cenie 2,39 zł za sztukę. Cena regularna produktu wyniki 3,49 zł. Z kolei Biedronka oferuje owoce kaki na wagę. Za kilogram zapłacimy obecnie 7,99 zł. Cena regularna w sieci sklepów wynosi z kolei 12,99 zł.

Nie przegap