Obserwuj w Google News

Wlej odrobinę do garnka z kalafiorem. Już nigdy nie ugotujesz tego warzywa inaczej

2 min. czytania
10.08.2023 15:55
Zareaguj Reakcja

Często sięgasz po kalafior w swojej kuchni? Sprawdź, co zrobić, aby podczas gotowania zachował swój śnieżnobiały kolor. Wystarczy odrobina tego produktu.

Jak gotować kalafior? Sprawdzony trik
fot. Shutterstock

Wiele osób nie wyobraża sobie codziennej diety bez warzyw. Wśród przysmaków, które często goszczą w naszych kuchniach, jest kalafior. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych np. zamiast ziemniaków. Można zrobić z niego również pożywną, kremową zupę lub dodać do różnych sałatek.

Kalafior bardzo często serwuje się w formie gotowanej. W takim wydaniu stanowi idealne połączenie np. z bułką tartą i dodatkiem masła. Aby zachował swój piękny kolor, warto wypróbować ten kulinarny trik stosowany często przez nasze babcie. Gwarantujemy, że od tej pory będziesz go przyrządzać już tylko w taki sposób.

Redakcja poleca

Jak gotować kalafior? Ten trik warto znać

Gotowanie kalafiora jest dość prostą sprawą i nie zajmuje wiele czasu. To sprawia, że chętnie przyrządzamy go przy różnych okazjach. Wcześniej warto podzielić go na mniejsze części i dopiero potem wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli. Jednocześnie cały czas należy kontrolować jego miękkość.

Zdarza się, że po wyjęciu z garnka kalafior zaczyna szybko ciemnieć. Wtedy jego różyczki nie wyglądają aż tak apetycznie. Możemy temu zapobiec w bardzo prosty sposób. Okazuje się, że w tym przypadku niezastąpiona jest cytryna. Wystarczy wlać dwie łyżeczki soku wyciśniętego z owocu do garnka z gotującym się kalafiorem. Dzięki temu zachowamy jego ładny kolor.

Zobacz także: Jak zneutralizować zapach kalafiora podczas gotowania? Poznaj sprawdzone sposoby

Jakie właściwości ma kalafior?

Kalafior to skarbnica składników odżywczych. Zawiera wiele witamin, w tym A i C. Znajdziemy w nim również m.in. magnez, fosfor oraz potas. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie. Spożywanie tego warzywa pomaga regulować poziom cholesterolu oraz obniżyć ciśnienie krwi. Z kolei zawarte w nim przeciwutleniacze znakomicie wpływają na stan skóry.

Nie przegap