Wlej odrobinę do garnka z kalafiorem. Już nigdy nie ugotujesz tego warzywa inaczej
Często sięgasz po kalafior w swojej kuchni? Sprawdź, co zrobić, aby podczas gotowania zachował swój śnieżnobiały kolor. Wystarczy odrobina tego produktu.

Wiele osób nie wyobraża sobie codziennej diety bez warzyw. Wśród przysmaków, które często goszczą w naszych kuchniach, jest kalafior. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych np. zamiast ziemniaków. Można zrobić z niego również pożywną, kremową zupę lub dodać do różnych sałatek.
Kalafior bardzo często serwuje się w formie gotowanej. W takim wydaniu stanowi idealne połączenie np. z bułką tartą i dodatkiem masła. Aby zachował swój piękny kolor, warto wypróbować ten kulinarny trik stosowany często przez nasze babcie. Gwarantujemy, że od tej pory będziesz go przyrządzać już tylko w taki sposób.
Jak gotować kalafior? Ten trik warto znać
Gotowanie kalafiora jest dość prostą sprawą i nie zajmuje wiele czasu. To sprawia, że chętnie przyrządzamy go przy różnych okazjach. Wcześniej warto podzielić go na mniejsze części i dopiero potem wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli. Jednocześnie cały czas należy kontrolować jego miękkość.
Zdarza się, że po wyjęciu z garnka kalafior zaczyna szybko ciemnieć. Wtedy jego różyczki nie wyglądają aż tak apetycznie. Możemy temu zapobiec w bardzo prosty sposób. Okazuje się, że w tym przypadku niezastąpiona jest cytryna. Wystarczy wlać dwie łyżeczki soku wyciśniętego z owocu do garnka z gotującym się kalafiorem. Dzięki temu zachowamy jego ładny kolor.
Zobacz także: Jak zneutralizować zapach kalafiora podczas gotowania? Poznaj sprawdzone sposoby
Jakie właściwości ma kalafior?
Kalafior to skarbnica składników odżywczych. Zawiera wiele witamin, w tym A i C. Znajdziemy w nim również m.in. magnez, fosfor oraz potas. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie. Spożywanie tego warzywa pomaga regulować poziom cholesterolu oraz obniżyć ciśnienie krwi. Z kolei zawarte w nim przeciwutleniacze znakomicie wpływają na stan skóry.