Obserwuj w Google News

Dodaj to do gotujących się buraków. Będą miały piękny kolor

2 min. czytania
06.10.2023 10:21
Zareaguj Reakcja

W jaki sposób gotować buraki, aby nie straciły koloru i wyglądały na talerzu apetycznie? Wystarczy sięgnąć po ten kulinarny trik. Od tej pory będziesz je przyrządzać już tylko w taki sposób.

Kulinarny trik na ładny kolor buraków
fot. Shutterstock

Buraki to warzywa cenione w kuchni ze względu na swój wyjątkowy smak, jak i wartość odżywczą. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do różnych dań obiadowych. Możesz przyrządzić z nich również smakowity barszcz lub chrupiące placki. Coraz większą popularnością cieszą się także ciasta i desery na bazie tych warzyw. Z kolei idealną przekąską na jesienne dni są przyrządzone z nich chrupiące chipsy.

Wiele osób chętnie serwuje buraki w formie gotowanej. Warto znać jednak pewne kulinarne sztuczki, dzięki którym te warzywa będą smakowały oraz wyglądały jeszcze lepiej. Jeżeli chcesz, aby po wyjęciu z garnka miały intensywniejszy kolor, sięgnij po ten prosty trik z wykorzystaniem kuchennego produktu.

Redakcja poleca

Wlej odrobinę do garnka. Efekt cię zaskoczy

Gotowanie buraków jest dość proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. W przypadku mniejszych okazów czas ten wynosi ok. pół godziny, z kolei większe warzywa zwykle trzymamy w garnku nieco dłużej, aż nabiorą odpowiedniej miękkości. Podczas ich gotowania, warto wypróbować też ten babciny trik.

Aby buraki nie straciły swojej ładnej barwy, najlepiej sięgnąć po cytrynę, a dokładniej sok wyciśnięty z tego owocu. Jedna czy dwie łyżki w zupełności wystarczą. Taka ilość nie odbije się negatywnie na smaku warzyw, a jednocześnie sprawi, że ich kolor będzie intensywniejszy. Podobny efekt uzyskamy wlewając do wody łyżeczkę octu jabłkowego.

Zobacz także: Przepis na marynowane buraki. Będziecie nimi zachwyceni 

 

Jakie właściwości zdrowotne mają buraki?

Buraki warto włączyć do diety również ze względu na ich walory odżywcze. Są źródłem m.in. potasu oraz magnezu. Zawierają także sporą ilość witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami. Obecne w burakach przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko różnych chorób i zapobiegają szybkiemu starzeniu się organizmu. Poza tym wspomagają działanie układu krwionośnego. Dużą popularnością w naszych kuchniach cieszy się sok z tych warzyw, który m.in. oczyszcza wątrobę i reguluje ciśnienie krwi.

Nie przegap
Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly