Jak gotować brokuły, aby zachowały piękny kolor? Wystarczy szczypta tego produktu
Dodaj to do gotujących się brokułów. Nabiorą intensywnego koloru i wprost nie będziesz mógł się im oprzeć.

Latem chętnie wzbogacamy naszą dietę o warzywa, które są źródłem cennych witamin i minerałów. Jednym z tych, które cieszy się dużą popularnością na naszych stołach są brokuły. Sprawdzają się nie tylko jako składnik sałatek. Można przygotować z nich również smakowitą zupę na obiad lub wegetariańskie kotlety.
Gotowanie tych warzyw wydaje się bardzo prostą sprawą. Warto jednak znać pewne triki, dzięki którym będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Aby brokuły zachowały swój apetyczny kolor, można wypróbować ten prosty sposób, dawniej chętnie stosowany przez nasze babcie.
To prosty sposób na apetyczne brokuły
Wiele osób chętnie spożywa brokuły w formie gotowanej. Tym sposobem przyrządza je się dość łatwo. W takim wydaniu sprawdzą się jako zdrowy dodatek do różnych dań obiadowych. Doskonale smakują np. w połączeniu z makaronem i śmietankowym sosem.
Zdarza się jednak, że w czasie gotowania warzywa te tracą swój intensywny kolor. Aby temu zapobiec, wystarczy wypróbować ten łatwy kulinarny trik z zastosowaniem produktu, który na pewno masz w swojej kuchennej szafce. Jedyne co musisz zrobić, to wsypać do garnka odrobinę cukru – jedna łyżeczka na litro wody powinna w zupełności wystarczyć.
Zobacz także: 5 sposobów na tartę z brokułami. Niskokaloryczne przepisy
Dlaczego warto sięgać po brokuły?
Brokuły warto uwzględnić w swoim jadłospisie z kilku powodów. Przede wszystkim są źródłem wielu składników odżywczych, w tym witamin A i C. Znajdziemy w nich również potas, który wpływa pozytywnie na pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika pokarmowego.
Zobacz także: 5 różnych sposobów na makaron z brokułami
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]
