Jabłka pod orzechową kruszonką zachwycają wyglądem i smakiem. Ania Starmach podaje przepis
Ten jabłkowy deser według przepisu od Ani Starmach umili ci jesienne popołudnie. Sprawdzi się również jako poobiedni deser po wspólnym rodzinnym obiedzie. W dodatku zrobisz go bardzo szybko z łatwo dostępnych składników.

Jesień obfituje w wiele wyśmienitych produktów, które warto wykorzystać w swojej kuchni. Jednym z takich sezonowych przysmaków, które królują na naszych stołach o tej porze roku są jabłka. Można z nich przygotować wiele przetworów na zimę – w tym przepyszne soki oraz konfitury.
Te owoce to również idealny dodatek do deserów. Szybkim przepisem na taki smakołyk podzieliła się na swoim blogu Ania Starmach. Jabłka pod orzechową kruszonką to kulinarna propozycja, obok której nie można przejść obojętnie. Taki deser w połączeniu z ciepłą, aromatyczną herbatą tworzą zestaw idealny na jesienne dni.
Przepis na jabłka pod orzechową kruszonką. Ich smak nie ma sobie równych
Ten jabłkowy deser ze szczyptą cynamonu zadowoli każdego smakosza. Sprawi, że twoja kuchnia wypełni się cudownym, jesiennym aromatem. Połączenie jabłek z innym sezonowych przysmakiem, jakim są orzechy włoskie to wyśmienita kombinacja, która po prostu się nie nudzi.
Składniki:
- 8 jabłek
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g brązowego cukru
- 120 g masła
- duża szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Najpierw jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Następnie podsmażamy je z dodatkiem masła.
- Dodajemy do nich szczyptę cynamonu, cukier waniliowy i łyżkę cukru.
- Całość przekładamy do żaroodpornej formy.
- Pozostałe masło mieszamy z cukrem, mąką oraz orzechami.
- Owoce posypujemy kruszonką.
- Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 20-30 minut.
Zobacz także: Cynamonowe bułeczki hitem na TikToku. Poznaj prosty przepis
Inne pomysły na desery z jabłek
Jesienne dni warto przeznaczyć na małe eksperymenty kulinarne. Jest wiele receptur, po które warto sięgnąć podczas październikowych dni. Ostatnio podaliśmy przepis na szarlotkę w słoiczku, którym podzieliła się na swojej stronie internetowej Ewa Wachowicz. Taki jesienny deser może być doskonałą alternatywą dla tradycyjnego ciasta, jakie przyrządzamy zazwyczaj.
Uśmiech na twarzy twoich domowników mogą wywołać też jabłkowe gofry. Wystarczy, że do masy dodasz starte owoce. Taki przysmak możesz podawać z miodem, syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami, jak orzechy włoskie, rodzynki czy migdały.
- To wegańskie ciasto ze śliwkami nie ma sobie równych. Poznaj prosty przepis
- Przygotuj to ciasto z dwóch składników. Jest lekkie jak chmurka
- To ciasto przygotujesz bez użycia piekarnika. Wystarczy ci patelnia
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
