Gołąbki z młodej kapusty to pyszne danie. Dowiedz się, jak je przygotować!
Gołąbki z młodej kapusty to pyszne danie, które można wykonać bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Sprawdźcie, jak przygotować ten mało kaloryczny posiłek.

Młoda kapusta jest bardzo niskokaloryczna. 100 gram tego produktu ma tylko 40 kalorii. Młoda kapusta ma w swoim składzie bardzo dużo witaminy C, okazuje się, że jest w niej tyle, co w cytrynie.
Witaminy z grupy B, witaminy A, witaminy K czy witaminy E również znajdziemy w składzie kapusty. Regularne spożywanie młodej kapusty poprawi wygląd skóry, włosów, a nawet paznokci.
Gołąbki z młodej kapusty - prosty przepis
Kapusta jest bardzo popularna w kuchni. Można z niej wykonać potrawy smażone, gotowane, a nawet duszone. Warto dodać, że kapusta wykorzystywana jest przy przygotowywaniu polskich tradycyjnych dań, takich jak bigos, gołąbki czy kapuśniak. Polską kapustę warto wykorzystywać przy przygotowywaniu dań chińskich, w których to warzywo pełni istotną rolę.
Składniki:
- 1 młoda kapusta,
- 700 g mielonej wieprzowiny,
- 100 g surowej kaszy pęczak,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- majeranek,
- lubczyk.
Sos:
- 1,5 litra bulionu,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 4 łyżki śmietanki kremówki,
- 1 łyżka posiekanego koperku.
Przygotowanie:
- Mięso należy włożyć do dużej miski.
- Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodać do miski z mięsem.
- Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić sosem sojowym oraz solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wszystko wymieszać rękoma.
- Wyciąg głąb z kapusty, a następnie włożyć ją do garnka z gotującą się wodą. Gotować w garnku około 10 minut. Następnie odwrócić i gotować 3 minuty.
- Wyjąć kapustę z wrzątku i ostudzić. Wrzątek wylać, następnie rozebrać główkę z liści. Do środka każdego liścia włożyć mięso. Liście zwijać jak krokiety.
- Dno dużego garnka przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w mniejszym garnku i zalać nim gołąbki. Pozostawić na ogniu i przykryć. Całość gotować około 30 minut.
- Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy i trochę mąki. Mieszać i zagotować. Dodać przyprawy. Gotować 6 minut.
- Śmietanę dodać do sosu, całość mieszać do połączenia się wszystkich składników.
- Przelać sos do garnka z gołąbkami i gotować około 10 minut bez przykrycia.
Wypróbujesz nasz przepis?
Zobacz także: Przepis na risotto ze szparagami. Danie wegetariańskie idealne na obiad!