Obserwuj w Google News

Gołąbki z młodej kapusty to pyszne danie. Dowiedz się, jak je przygotować!

2 min. czytania
Aktualizacja 06.05.2020
06.05.2020 13:43
Zareaguj Reakcja

Gołąbki z młodej kapusty to pyszne danie, które można wykonać bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Sprawdźcie, jak przygotować ten mało kaloryczny posiłek.

gołąbki z młodej kapusty
fot. Shutterstock

Młoda kapusta jest bardzo niskokaloryczna. 100 gram tego produktu ma tylko 40 kalorii. Młoda kapusta ma w swoim składzie bardzo dużo witaminy C, okazuje się, że jest w niej tyle, co w cytrynie.

Witaminy z grupy B, witaminy A, witaminy K czy witaminy E również znajdziemy w składzie kapusty. Regularne spożywanie młodej kapusty poprawi wygląd skóry, włosów, a nawet paznokci.

Redakcja poleca

Gołąbki z młodej kapusty - prosty przepis

Kapusta jest bardzo popularna w kuchni. Można z niej wykonać potrawy smażone, gotowane, a nawet duszone. Warto dodać, że kapusta wykorzystywana jest przy przygotowywaniu polskich tradycyjnych dań, takich jak bigos, gołąbki czy kapuśniak. Polską kapustę warto wykorzystywać przy przygotowywaniu dań chińskich, w których to warzywo pełni istotną rolę.

Składniki:

  • 1 młoda kapusta,
  • 700 g mielonej wieprzowiny,
  • 100 g surowej kaszy pęczak,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • majeranek,
  • lubczyk.

Sos:

  • 1,5 litra bulionu, 
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 4 łyżki śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka posiekanego koperku.

Przygotowanie:

  1. Mięso należy włożyć do dużej miski.
  2. Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodać do miski z mięsem.
  3. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Doprawić sosem sojowym oraz solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wszystko wymieszać rękoma.
  4. Wyciąg głąb z kapusty, a następnie włożyć ją do garnka z gotującą się wodą. Gotować w garnku około 10 minut. Następnie odwrócić i gotować 3 minuty.
  5. Wyjąć kapustę z wrzątku i ostudzić. Wrzątek wylać, następnie rozebrać główkę z liści. Do środka każdego liścia włożyć mięso. Liście zwijać jak krokiety.
  6. Dno dużego garnka przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Na wierzchu ułożyć gołąbki. Zagotować bulion w mniejszym garnku i zalać nim gołąbki. Pozostawić na ogniu i przykryć. Całość gotować około 30 minut.
  7. Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy i trochę mąki. Mieszać i zagotować. Dodać przyprawy. Gotować 6 minut.
  8. Śmietanę dodać do sosu, całość mieszać do połączenia się wszystkich składników.
  9. Przelać sos do garnka z gołąbkami i gotować około 10 minut bez przykrycia.

Wypróbujesz nasz przepis?

Zobacz także: Przepis na risotto ze szparagami. Danie wegetariańskie idealne na obiad!