Gazpacho jest idealne na upały! Wypróbuj przepis na tę hiszpańską zupę!
Gazpacho to potrawa znana na całym świecie, istnieje wiele odmian tej hiszpańskiej zupy. Przygotujesz ją w domu! Jest idealna na upały.

Gazpacho to zupa charakterystyczna dla kuchni hiszpańskiej, wywodzi się z Andaluzji. Gazpacho podaje się na zimno, dlatego jest to idealny posiłek na cieplejsze dni.
Można śmiało powiedzieć, że gazpacho to hiszpański chłodnik. Można w nim znaleźć surowe warzywa, oliwę czy ocet.
Zupę można wzbogacić wieloma dodatkami - podaje się ją z chlebem, pokrojonymi warzywami, jajkiem, szynką, oliwkami a nawet orzechami.
Najczęściej gazpacho przygotowuje się z dużych i dojrzałych pomidorów, w towarzystwie czosnku, rozmoczonego chleba, papryki i nawet zielonego ogórka.
Jak przygotować przepyszne gazpacho?
Łatwy przepis na hiszpańskie gazpacho
Gazpacho z pomidorów to prawdziwy klasyk! Z pomocą blendera można zrobić pyszną zupę, która ugasi pragnienie w upalny dzień. Sprawdź, jak to zrobić!
Składniki:
- 8 dużych pomidorów
- 2 szklanki zimnej wody
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek
- 5 kromek chleba
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- oliwa
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Pomidory sparz wrzątkiem, następnie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka.
- Ogórek obierz ze skórki, następnie pokrój drobno i przełóż do garnka z pomidorami.
- Chleb namocz w oliwie.
- Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do pomidorów i ogórków.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Dodaj wodę, ocet oraz namoczony wcześniej chleb.
- Zblenduj dokładnie.
- Gotowe gazpacho możesz jeszcze przepuścić przez sitko.
- Gazpacho będzie jeszcze lepsze, gdy podasz je z kawałkami pokrojonych warzyw.
Zobacz także: Flan to popularny hiszpański deser, który bez problemu przygotujesz w domu!
Przepis na gazpacho idealne na upały
Gazpacho z tego przepisu przygotujesz naprawdę szybko. Potrzebujesz tylko pysznych, soczystych pomidorów i aromatycznych przypraw. Danie idealne na upały!
Składniki:
- 8 dużych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 3 bułki pszenne
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól do smaku
- odrobina świeżej bazylii
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Przygotuj pomidory - sparz je wrzątkiem, następnie obierz ze skórki, pokrój w duże kostki i wrzuć do garnka.
- Dodaj oliwę, ocet winny, bazylię, sól, odrobinę pieprzu i kajzerkę porwaną na kawałki.
- Całość zblenduj na gładką masę.
- Następnie dodaj kostki lodu i ponownie zblenduj.
- Gotowe gazpacho przelej do miseczki, podawaj z kawałkami owoców - mogą to być pomidory, ogórek, cebula. Warto również dodać bułkę.
Zobacz także: Churros to hiszpański przysmak! Te łakocie bez problemu przygotujesz w domu!