Obserwuj w Google News

Flaki z boczniaków - koniecznie sprawdź przepis na to wegetariańskie danie

2 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
06.08.2019 10:12
Zareaguj Reakcja

Flaki z boczniaków to wegetariański zamiennik tradycyjnych flaków. To danie jest nie tylko pyszne, ale także bardzo proste w wykonaniu. Koniecznie już dziś wypróbuj nasz przepis na flaki z boczniaków. Smacznego!

Na drewnianym blacie leżą boczniaki.
fot. Shutterstock

Przygotowanie flaków z boczniaków nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wykonanie tej potrawy jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Flaki z boczniaków to znakomita propozycja obiadu dla wszystkich miłośników grzybów oraz zup. To danie szczególnie sprawdzi się w chłodne dni. Warto także dodać, że boczniaki w przeciwieństwie do innych grzybów leśnych posiadają wiele wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Po te okazy warto sięgać przy przygotowaniu różnych dań z dodatkiem grzybów.

Zobacz także:  Opieńki nie są grzybami trującymi! Pomysły na 2 szybkie dania z opieńkami - koniecznie je wypróbuj! 

Flaki z boczniaków: przepis

Wykonanie tego dania nie jest czasochłonne. Dodatkowo flaki z boczniaków są nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Boczniaki (około 500 gram),
  • Około 1,5 litra buliony warzywnego lub grzybowego,
  • Jedna pietruszka,
  • Jeden pęczek natki pietruszki,
  • Jedna marchewka,
  • Dwie cebule,
  • Dwa ząbki czosnku,
  • Dwa liście laurowe,
  • Dwie łyżki koncentrat pomidorowy,
  • Odrobina oleju roślinnego lub rzepakowego (do smażenia),
  • Ostra musztarda (jedna łyżka),
  • Pół małej łyżeczki papryki ostrej,
  • Jedna łyżka majeranku,
  • Szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Na początku dokładnie oczyść boczniaki. Pamiętaj, że te grzyby są bardzo kruche i łamliwe. Przy ich myciu trzeba być ostrożnym, żeby ich nie zniszczyć. Jeśli zdecydujesz się kupić boczniaki, koniecznie wybieraj średniej wielkości kapelusze. Duże szybko się rozpadają.

Następnie oczyszczone już boczniaki należy pokroić w paski. Kolejny krok to umycie marchewki i korzenia pietruszki. Po ich obraniu, należy je posiekać w słupki, a później pokroić cebulę w kostkę.

W garnku należy rozgrzać niewielką ilość oleju i dodać warzywa (cebula, marchewka, pietruszka) oraz grzyby. Do tego dodajemy także dwa liście laurowe oraz czosnek (możesz wrzucić cały obrany ząbek, nie musisz go rozdrabniać). Całość należy dusić na małych ogniu przez około 10 minut. Od czasu do czasu należy pomieszać składnikami w garnku – w przeciwnym wypadku może się coś przypalić.

Kolejną czynność, którą należy wykonać to przygotowanie bulionu. Możesz skorzystać ze specjalnych kostek rosołowych lub zrobić go samodzielnie. Do przygotowanego bulionu dodaj przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa oraz ostra papryka) oraz boczniaki i warzywa. Wszystko gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę oraz koncentrat pomidorowy i zagotowujemy raz jeszcze.

Flaczki z boczniaków najlepiej smakują na ciepło. Pamiętaj, że przed podaniem należy obsypać je natką z pietruszki. Można je podawać z grzankami.

Zobacz także:  2 proste przepisy na makaron z kurkami. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Lubisz gotować? Koniecznie sprawdź swoją wiedzę kulinarną w naszym quizie. Powodzenia!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!