Obserwuj w Google News

Faworki będą chrupiące jak nigdy wcześniej. Wystarczy ten składnik

2 min. czytania
02.02.2023 15:05
Zareaguj Reakcja

Idealne faworki powinny być jednocześnie chrupiące i puszyste. Przygotowanie doskonałych chrustów nie jest skomplikowane. Jeśli chcemy, aby nasz wypiek zadowolił oczekiwania nawet najwybredniejszych łasuchów, możemy dodać do ciasta nietypowy składnik. Ten dodatek sprawi, że popularny deser będzie wyśmienity.

Idealne faworki. Wystarczy jeden składnik
fot. shutterstock

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W bieżącym roku ulubione święto wszystkich łasuchów wypada 16 lutego. W ten wyjątkowy dzień zapominamy o liczeniu kalorii i bez wyrzutów sumienia zajadamy się słodkościami, zwłaszcza pączkami i faworkami.

Jak zrobić idealne faworki? Ten dodatek może cię zdziwić

Tłusty czwartek zdecydowanie kojarzy się nam z pączkami. Jednak w ten wyjątkowy dzień warto zaopatrzyć się także w pyszne chrusty. Oczywiście najlepiej smakują słodkości przygotowane samemu w domowym zaciszu. Chociaż przyrządzenie faworków może wydawać się skomplikowane, w rzeczywistości to stosunkowo prosty deser, który nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że podczas pracy będziemy postępować zgodnie z instrukcjami zawartymi w sprawdzonym przepisie.

Zobacz również:  Faworki bezglutenowe są niezwykle chrupiące. Sprawdź, jak je zrobić

Aby przygotować idealne faworki, potrzebujemy tylko kilku składników:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek śmietany homogenizowanej
  • szczypta soli
Redakcja poleca

Podczas mieszania składników na faworki warto pamiętać jeszcze o jednym dodatku. Do zmiksowanej masy powinniśmy dolać jeszcze dwie łyżeczki spirytusu. Ten składnik, w przepisach zazwyczaj określany jest jako opcjonalny, dobrze jest jednak o nim pamiętać, ponieważ sprawia, że ciasto po usmażeniu staje się wyjątkowo kruche i chrupiące.

Idealne faworki. Chrupiące i puszyste
fot. Idealne faworki. Chrupiące i puszyste

Jak wykonać faworki? Cztery kroki i gotowe

Wykonanie faworków nie jest trudne. Przygotowanie ciasta oraz odpowiednie go wykrojenie zajmuje zazwyczaj około 20 minut.

  1. Do mąki (przesianej przez sitko) dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, sól i sekretny składnik - spirytus.
  2. Ciasto wyrabiamy, a potem wałkujemy. (Te czynności możemy powtórzyć kilkukrotnie, dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste).
  3. Nożem lub radełkiem wycinamy z rozwałkowanego ciasta paski szerokie na ok. 3 cm. W środku każdego z nich wykonujemy nacięcie. Przez powstałą dziurkę przekładamy jedną końcówkę ciasta. (W ten sposób formujemy kształt chrustów).
  4. Faworki wrzucamy do rozgrzanego oleju i smażymy je na złoty kolor. (Około 60 sekund z każdej strony).

Po upieczeniu można ułożyć chrusty na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie warto posypać faworki cukrem pudrem.