Fasolka szparagowa z bułką tartą - kto z nas jej nie uwielbia? Podajemy przepis
Fasolka szparagowa z bułka tartą to bardzo proste danie, które nie wymaga zaawansowanych zdolności kulinarnych i nie zajmuje dużo czasu. Koniecznie sprawdź, jak zrobić tą prostą przekąskę.

Prawie każdy z nas uwielbia dość klasyczne połączenie fasolki szparagowej z bułką tartą! Można podawać ją na ciepło jako przekąskę (samodzielne danie) lub dodatek do drugiego dania (najlepiej zamiast ziemniaków lub sałatki. Wypróbuj już dziś nasz przepis!
Zobacz także: Jak ugotować fasolkę szparagową, żeby była smaczna i nie traciła swoich właściwości?
Fasola szparagowa z bułką tartą: przepis
Składniki, których potrzebujesz:
- Świeża fasolka szparagowa żółta lub zielona (około pół kilograma),
- Bułka tarta (pół szklanki),
- Masło (około 120 gram, jest to pół kostki),
- Szczypta soli (do smaku).
Przygotowanie:
- Na początku należy dokładnie oczyścić i umyć fasolkę szparagową, a następnie obciąć końcówki z obu stron. Wrzucić ją do gorącej, osolonej wody i gotować aż do miękkości.
- W tym czasie roztapiamy masło na patelni i dodajemy pół szklanki bułki tartej. Czekamy aż się zarumieni.
- Po odcedzeniu fasoli wrzucamy ja na patelnie i chwilkę smażymy. Jednocześnie mieszamy tak, aby fasolka obtoczyła się w bułce tartej. Możemy także polać ją zrobioną już cieplą omastą.
Wskazówki:
Aby twoja fasolka była idealna, pamiętaj, aby jej nie rozgotować! Musi być miękka, ale nadal jędrna.
Fasolka szparagowa z bułka tartą i jajkiem: przepis
To danie można urozmaicić – wystarczy, że dodasz jajko.
Składniki, których potrzebujesz:
- Fasolka szparagowa żółta lub zielona (około pół kilograma),
- Bułka tarta (pół szklanki),
- Masło (około 120 gram, jest to pół kostki),
- Szczypta soli oraz pieprzu (dla smaku),
- Dwa jajka.
Przygotowanie:
Na początku dokładnie myjemy fasolkę i obcinamy jej końcówki z dwóch stron. Gotowe warzywo wrzucamy do osolonej i wrzącej wody. Gotujemy, aż fasolka będzie miękka, ale nadal jędrna. Odcedzamy i oszukamy,
W między czasie na patelni rozgrzewamy masło i sypiemy bułkę tartą (smażymy przez około 5 minut, aż bułka się zarumieni).
Wbijamy jajka do miseczki i rozbijamy je za pomocą metalowej rózgi (może być także widelcem). Fasolkę wrzucamy na patelnie i obtaczamy w bułce tartej a następnie wlewamy rozbite jajka.
Tak przygotowaną fasolkę z bułką tartą i jajkiem podajemy na ciepło!
Fasolka szparagowa z bułką tartą: z czym podawać?
Warto wspomnieć, że dania z fasolki szparagowej warto robić na początku sezonu. Warzywa są wtedy smaczniejsze!
Fasolkę szparagową z bułką tarą można jest jako samodzielne danie. Jest to też świetny pomysł na dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków lub surówki). Tą przekąskę można urozmaicić także innymi produktami. Są to między innymi:
- Makaron pełnoziarnisty lub razowy (do tego można jeszcze dodać pomidorki koktajlowe),
- Suszone pomidory (całość możesz polać oliwą),
- Boczek (użyj go zamiast masła lub oleju).
Zobacz także: Zupa z fasolki szparagowej to hit lata. Sprawdźcie nasze propozycje!
Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów