Obserwuj w Google News

Ewa Wachowicz podaje przepis na tartę z malinami. To ciasto umili ci letnie dni

2 min. czytania
16.08.2023 16:02
Zareaguj Reakcja

Masz ochotę na smaczny letni deser? Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić apetyczną tartę z malinami. Ten przepis na pewno znajdzie się na półce z twoimi ulubionymi wakacyjnymi recepturami.

Ewa Wachowicz zdradza przepis na tartę z malinami
fot. Artur Zawadzki/REPORTER/East News/Shutterstock

Sierpień kojarzy nam się z aromatycznymi malinami. Te przepyszne owoce to prawdziwy letni rarytas. Można przyrządzić z nich zdrowe soki i koktajle. Znakomicie sprawdzają się także jako dodatek do naleśników czy chrupiących gofrów. W ostatnie tygodnie wakacji warto z kolei przygotować smakowitą tartę, w której główną rolę będą odgrywały właśnie te owoce.

Jest wiele różnych receptur na ten przysmak. Szybkim i łatwym przepisem na to ciasto podzieliła się na swojej stronie internetowej oraz instagramowym koncie Ewa Wachowicz. To idealna opcja dla osób, które uwielbiają nie tylko maliny, ale też białą czekoladę oraz delikatny, kremowy smak serka mascarpone. Taką tartę warto dodatkowo udekorować listkami świeżej mięty.

Redakcja poleca

Szybki przepis na tartę z malinami od Ewy Wachowicz

SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 220 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g masła

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • listki mięty

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • tabliczka białej czekolady
  • szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • maliny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mąkę mieszamy z cukrem i masłem. Wszystko siekamy.
  2. Do kruszonki dodajemy żółtka i szczyptę soli.
  3. Wyrabiamy ciasto, a następnie formujemy z niego kulę, wkładamy ją do woreczka i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
  4. Stolnicę posypujemy mąką. Następnie wałkujemy na niej ciasto.
  5. Przekładamy je do formy o średnicy 26 cm i nakłuwamy widelcem.
  6. Wszystko przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą albo specjalnymi kulkami.
  7. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180-190 stopni Celsjusza na ok. 15 minut.
  8. Po tym czasie zdjemujemy papier razem z obciążeniem i pieczemy ciasto przez kolejny kwadrans, aż nabierze rumianego koloru.
  9. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną.
  10. Kiedy lekko wystygnie, dodajemy do niej serek mascarpone i wszystko miksujemy.
  11. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier waniliowy i całość łączymy z masą.
  12. Wszystko wykładamy na ostudzoną tartę.
  13. Na koniec ciasto dekorujemy malinami, listkami mięty oraz cukrem pudrem.

Zobacz także: Najprostsze babeczki z malinami Ani Starmach. "Same znikają ze stołu"  

Przepis na tartę z malinami. Internauci komentują

Apetyczna tarta z malinami doskonale sprawdzi się jako przysmak do popołudniowej kawy czy aromatycznej herbaty. Z pewnością skradnie serca wszystkich twoich domowników. Taki deser zawrócił także w głowie wielu internautom. Pod nagraniem na Instagramie pojawiły się liczne komentarze:

Smakowita.
 
Brzmi pysznie.
 
Pięknie wygląda i na pewno dobrze smakuje.
 
Nie przegap