Obserwuj w Google News

Jak zrobić gruszki w syropie? Oto prosty przepis od Ewy Wachowicz

2 min. czytania
05.10.2023 09:58
Zareaguj Reakcja

Gruszki w syropie to przysmak w sam raz na jesienne dni. Sprawdzi się również jako dodatek do wielu dań. Sprawdź, jak je zrobić według receptury podanej przez Ewę Wachowicz.

Przepis na gruszki w syropie od Ewy Wachowicz
fot. Artur Zawadzki/REPORTER/East News/Shutterstock

Jesień zawitała również do naszych kuchni, przynosząc ze sobą wiele sezonowych smakołyków. Ta pora roku to prawdziwa gratka m.in. dla miłośników gruszek. Na straganach czy w przydomowych ogródkach znajdziemy różne odmiany tych owoców, które z powodzeniem możemy wykorzystać jako składnik smakowitych potraw czy deserów.

Gruszki idealnie nadają się m.in. na przetwory. Jesienią warto wyposażyć swoją spiżarnię nie tylko o dżemy czy kompoty z tych owoców. Przysmakiem, po który z pewnością równie chętnie będziesz sięgać przy różnych okazjach są także gruszki w syropie. Przepisem na takie owoce podzieliła się na swoim blogu Ewa Wachowicz.

Redakcja poleca

Jak zrobić gruszki w syropie? Oto prosta receptura

Przyrządzenie takich przetworów nie jest skomplikowanym zadaniem i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wybierając owoce do słoików, postaraj się sięgać po dojrzałe okazy bez przebarwień na skórce czy innych oznak gnicia. Dużą rolę w tym przepisie odgrywają też przyprawy kojarzące się z jesiennym czasem – aromatyczne goździki oraz cynamon.

SKŁADNIKI:

  • 4 duże gruszki
  • 0,5 l wody
  • 250 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 4 goździki
  • kawałek kory cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Najpierw obieramy gruszki i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  2. Owoce kroimy na ćwiartki i obgotowujemy w syropie cukrowym.
  3. Przekładamy je do słoików.
  4. Dorzucamy do tego korę cynamonu, wanilię oraz goździki.
  5. Syrop ponownie gotujemy i zalewamy owoce.
  6. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
  7. Możemy je dodatkowo poddać pasteryzacji.

Zobacz także: Gruszki w occie. Wypróbuj sprawdzone przepisy!

Do czego wykorzystać gruszki w syropie?

Gruszki w takiej odsłonie to przysmak o szerokim kulinarnym zastosowaniu. Sprawdzą się nie tylko jako samodzielna, słodka przekąska na jesienne popołudnia. Możesz wykorzystać je również jako składnik różnych sałatek, ciast czy deserów. Ponadto tworzą idealny duet z naleśnikami. Będą również wyśmienitym dodatkiem do gofrów. Podczas śniadania warto połączyć je z jogurtem naturalnym i kefirem. Znakomicie podkreśli również smak owsianki.

Nie przegap
Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly