Jak zrobić gruszki w syropie? Oto prosty przepis od Ewy Wachowicz
Gruszki w syropie to przysmak w sam raz na jesienne dni. Sprawdzi się również jako dodatek do wielu dań. Sprawdź, jak je zrobić według receptury podanej przez Ewę Wachowicz.

Jesień zawitała również do naszych kuchni, przynosząc ze sobą wiele sezonowych smakołyków. Ta pora roku to prawdziwa gratka m.in. dla miłośników gruszek. Na straganach czy w przydomowych ogródkach znajdziemy różne odmiany tych owoców, które z powodzeniem możemy wykorzystać jako składnik smakowitych potraw czy deserów.
Gruszki idealnie nadają się m.in. na przetwory. Jesienią warto wyposażyć swoją spiżarnię nie tylko o dżemy czy kompoty z tych owoców. Przysmakiem, po który z pewnością równie chętnie będziesz sięgać przy różnych okazjach są także gruszki w syropie. Przepisem na takie owoce podzieliła się na swoim blogu Ewa Wachowicz.
Jak zrobić gruszki w syropie? Oto prosta receptura
Przyrządzenie takich przetworów nie jest skomplikowanym zadaniem i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wybierając owoce do słoików, postaraj się sięgać po dojrzałe okazy bez przebarwień na skórce czy innych oznak gnicia. Dużą rolę w tym przepisie odgrywają też przyprawy kojarzące się z jesiennym czasem – aromatyczne goździki oraz cynamon.
SKŁADNIKI:
- 4 duże gruszki
- 0,5 l wody
- 250 g cukru
- 2 laski wanilii
- 4 goździki
- kawałek kory cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Najpierw obieramy gruszki i usuwamy z nich gniazda nasienne.
- Owoce kroimy na ćwiartki i obgotowujemy w syropie cukrowym.
- Przekładamy je do słoików.
- Dorzucamy do tego korę cynamonu, wanilię oraz goździki.
- Syrop ponownie gotujemy i zalewamy owoce.
- Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
- Możemy je dodatkowo poddać pasteryzacji.
Zobacz także: Gruszki w occie. Wypróbuj sprawdzone przepisy!
Do czego wykorzystać gruszki w syropie?
Gruszki w takiej odsłonie to przysmak o szerokim kulinarnym zastosowaniu. Sprawdzą się nie tylko jako samodzielna, słodka przekąska na jesienne popołudnia. Możesz wykorzystać je również jako składnik różnych sałatek, ciast czy deserów. Ponadto tworzą idealny duet z naleśnikami. Będą również wyśmienitym dodatkiem do gofrów. Podczas śniadania warto połączyć je z jogurtem naturalnym i kefirem. Znakomicie podkreśli również smak owsianki.
- Ania Starmach podaje przepis na jaglankę z gruszkami. "To naprawdę idealne śniadanie"
- Bruschetta z gruszką jest hitem na TikToku. Wypróbujcie ten prosty przepis
- Nie jedz gruszki na pusty żołądek. Skutki mogą być nieprzyjemne
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
