Dżem z czerwonych porzeczek do świetny dodatek także do mięs. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić
Dżem z czerwonej porzeczki do świetny dodatek do maślanych bułeczek czy naleśników. W jednym miejscu zebraliśmy najlepsze przepisy na ten pyszny dodatek! Koniecznie wypróbujcie je w najbliższym czasie!

Obok dżemu z czerwonej porzeczki trudno jest przejść obojętnie. Ten smaczny produkt większość z nasz pokochała już w czasach dzieciństwa. I co najważniejsze – mało kto wyrasta z tego słodkiego dodatku. Dżem z czerwonych porzeczek idealnie smakuje z bułką, chlebem i naleśnikami. Można go też dodać do ciasta – w końcu ciasta porzeczkowe mogą być wykonywane nie tylko ze świeżych owoców. Przepis na tradycyjny dżem z czerwonymi porzeczkami to połączenie owoców z cukrem. Jednak można go zrobić w mniej konwencjonalnej formie. Brzmi niewiarygodnie? A jednak! Koniecznie sprawdź nasze przepisy na dżem z czerwonej porzeczki!
Zobacz także: Dżem z czarnej porzeczki to prawdziwa pychotka! Jak go przygotować?
Dżem z czerwonej porzeczki: przepis
Dżem z czerwonej porzeczki można użyć do potraw na słodko, ale nie tylko. Poleca się go także do dań wytrawnych. Dżem z czerwonej porzeczki będzie idealnym dodatkiem do mięs.
Składniki, których potrzebujesz:
- Czerwona porzeczka (jeden kilogram),
- Cukier (jeden kilogram),
- Woda (około 450 mililitrów).
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem, który należy wykonać to obrać porzeczki, a następnie dokładnie je umyć. Dla pewności, owoce możemy wrzucić do sitka i raz jeszcze przepłukać je zimną wodą.
Następnie w garnku o głębokim dnie podgrzewamy cukier i wodę. Gdy powstała piana zacznie wrzeć, należy zacząć ją delikatnie zbierać. Gdy twój syrop zacznie wrzeć – dodaj do niego owoce.
Czerwone porzeczki należy gotować na ogniu przez około 20 minut. Całość zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Najlepiej na całą noc.
Na następny dzień, smażymy dżem jeszcze przez 5 minut, a następnie wlewamy go do wcześniej wyparzonych i suchych słoików.
Dżem z czerwonych porzeczek: przepis z użyciem cukru żelującego
Składniki, których potrzebujesz:
- Czerwona porzeczka (2 kilogramy),
- Cukier (około 800gram),
- Cukier żelujący (3 łyżki),
- Anyż,
- 2 laski wanilii.
Przygotowanie:
Dokładnie oczyść i umyj owoce czerwonej porzeczki. Do garnka przesyp wszystkie składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około dwie godziny. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Dżem do tego czasu powinien zgęstnieć.
Następnie należy przecedzić przez sitko i pozbyć się pestek. Na koniec wkładamy dżem do wyparzonych słoików. Mocno zakręcić przykrywki i odstawić denkiem do góry. Po całkowitym ostygnięciu, przetwory wynosimy w miejsce z ograniczonym dostępem słońca.
Dżem z czerwonej porzeczki: właściwości prozdrowotne
Czerwone porzeczki nie tylko charakteryzują się właściwościami leczniczymi, ale także pielęgnacyjnymi. Znane są głównie z kontrolowania poziomu cholesterolu i cukru w organizmie, a także z tego, że skutecznie łagodzą bóle menstruacyjne. Warto też dodać, że czerwona porzeczka odnotowuje działanie antybakteryjne, tonizujące i ściągające.
Minerały i witaminy, które znajdziemy w owocach czerwonej porzeczki to między innymi:
- Witamina A,
- Witamina C,
- Witamina E,
- Witamina K,
- Tiamina,
- Niacyna,
- Ryboflawina,
- Witamina B6,
- Kwas foliowy,
- Wapń,
- Cynk,
- Sód,
- Żelazo,
- Potas,
- Fosfor.
Zobacz także: Sok z czarnej porzeczki jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Sprawdź, jak go zrobić!
Koniecznie dowiedz się więcej o naturalnych metodach leczenia:
Rośliny lecznicze i ich zastosowanie w medycynie naturalnej