Dynia ma szerokie zastosowanie w kuchni. Co warto o niej wiedzieć?
Dynia to jeden z jesiennych skarbów, z którego można wykonać wiele pysznych dań. Koniecznie dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma ta roślina.

Dynia jest cenioną rośliną na całym świecie. Nie tylko za walory smakowe, ale także wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wiele osób uważa, że dynia to warzywo. Jednak pod względnym botanicznym jest to owoc. Smakiem dyni możemy cieszyć się nie tylko jesienią. Wystarczy, że poznasz kilka przepisów, a będziesz mógł spożywać przetwory z dyni cały rok!
Zobacz także: 6 powodów, dla których warto jeść pestki z dyni
Dynia: właściwości zdrowotne
Zacznijmy od tego, że dynia jest niskokaloryczna. W 100 gramach miąższu znajdziemy tylko 27 kalorii. Po dynie powinny więc sięgać osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Oprócz tego ta roślina jest bardzo sycąca.
Dynia posiada wiele cennych składników odżywczych. W jej składzie znajdziemy:
- Białko,
- Węglowodany,
- Błonnik,
- Witamina A,
- Witamina C,
- Witamina E,
- Wapń,
- Mangan,
- Miedź,
- Cynk,
- Sód,
- Potas,
- Fosfor,
- Magnez,
- Żelazo,
- Fitosterole.
Warto wspomnieć też o tym, że regularne spożywanie dyni zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej. Wszystko za sprawą obecności beta-karotenu, który nie tylko nadaje dyni barwę, ale jest także przeciwutleniaczem. Oznacza to, że hamuje wszystkie procesy oksydacyjne, które negatywnie wpływają na nasz organizm.
Ta roślina polecana jest także wszystkim tym, którzy borykają się z problemem nadciśnienia lub mają zdiagnozowane choroby serca. Beta-karoten także zapobiega przed odkładaniem złego cholesterolu. Zapobiega to przed pojawieniem się udaru mózgu, miażdżycy, zawału serca, a także innych chorób serca.
Lekarze rekomendują regularne spożywanie dyni także przy innych schorzeniach i dolegliwościach zdrowotnych. Mowa o cukrzycy, chorobach wzroku, problemach z prostatą oraz pasożytach.
Co zrobić z dyni?
Dynia ma ogromne zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać do wykonania pysznych deserów, np. ciasta dyniowego lub sernika z dyni. Z tego warzywa można przygotować także aromatyczną zupę, która świetnie się sprawdzi w chłodne jesienne dni. To jednak nie wszystko. Z dyni można zrobić także, placki, racuchy, farsz do naleśników, kotlety, czy też muffiny.
Do wielu innych potraw można także wykorzystać miąższ z dyni, z którego przyrządzisz pyszne puree. Szczególnie polecamy makaron z dynią. To danie jest nie tylko bardzo pyszne, ale także szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Jeśli uwielbiasz dynię i chcesz cieszyć się jej smakiem przez cały rok, koniecznie musisz poznać przepisy na przetwory dyniowe. Dżem z dyni nie jest tak popularny, jak ten z truskawek czy jabłek, ale jest bardzo pyszny.
Dynia – na co zwrócić uwagę przed kupnem
Jeśli chcesz kupić dynię, pamiętaj o tym, żeby wybierać ciężkie okazy. Koniecznie zwróć uwagę także na to, czy dynia ma symetryczny kształt.
Aby dynia się nie zepsuła, przechowuj ją w suchym oraz chłodnym miejscu.
Wiele osób nie wie także, jak pokroić dynię. Wystarczy, ze weźmiesz ostry nóż, odetniesz wierzch warzywa, a następnie rozetniesz na pół. Ze środka usuń pestki oraz włóknisty miąższ.
Zobacz także: 3 proste przepisy na ciasto z cukinii. Wybierzesz z czekoladą, czy orzechami i cynamonem?
Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!
Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów