Dynia na ostro. Ania Lewandowska poleca do niej te przyprawy
Dynia to prawdziwy jesienny przysmak. Możemy jeść ją na wiele, różnych sposobów. Trenerka gwiazda Ania Lewandowska poleca, by piec dynię z dodatkiem przypraw, które nadają jej ostrości. To doskonała przekąska, która potrafi umilić długie, jesienne wieczory. Warto ją wypróbować.

Chociaż sezon na dynie rozpoczyna się już w lipcu, to owoc, który zdecydowanie największą popularnością cieszy się jesienią. We wrześniu oraz w październiku szczególnie chętnie zajadamy się dyniami. Nic dziwnego – są bowiem nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Ponadto są niskokaloryczne i lekkostrawne.
Dynia to owoc niezwykle uniwersalny. Można przygotować z niego wiele różnych potraw. Idealnie nadaje się zarówno do zup oraz dań głównych, jak i do deserów. Ania Lewandowska – trenerka gwiazd, która na zdrowym odżywianiu zna się bardzo dobrze – we wpisie na swoim blogu zauważyła, że z dyni można zrobić również pyszne przekąski. Poleciła, by spożywać je zamiast chipsów.
Pieczona dynia na ostro. Ania Lewandowska ją uwielbia
Jak przygotować dynię na ostro, która będzie delikatna, miękka w środku i lekko chrupiąca na zewnątrz? Ania Lewandowska zdradziła internautom oraz internautkom swój sprawdzony, jesienny przepis. Zarekomendowała, by piec dynię z dodatkiem soli i chili. „Oprócz chili możecie dodać swoją ulubioną mieszankę przypraw. Curry, papryka wędzona, a może rozgrzewający imbir? Eksperymentujcie” – zachęciła trenerka gwiazd.
Składniki:
- 150 g dyni,
- sól,
- chili,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka pestek dyni.
Sposób wykonania
Ania Lewandowska podzieliła się także z fanami zdrowych posiłków dokładną instrukcją. Na blogu – krok po kroku – wytłumaczyła, jak upiec dynię, by osiągnąć wyrazisty, lekko ostry smak.
Zobacz również: Ta domowa maseczka działa cuda. Zrób ją z sezonowego warzywa
„Dynię pokroiłam w plastry, posypałam solą i chili. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piekłam przez około 20 minut (możecie sprawdzić miękkość dyni w trakcie pieczenia, nakłuwając ją widelcem). Upieczoną dynię przełożyłam na talerz, skropiłam oliwą i posypałam pestkami dyni” – poinstruowała trenerka gwiazd.
- Jak przechowywać dynię? Unikaj tego błędu
- Jak łatwo obrać dynię? Oto rewelacyjny sposób z TikToka
- Czy dynię można mrozić? Podpowiadamy
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
