Obserwuj w Google News

Dynia na ostro. Ania Lewandowska poleca do niej te przyprawy

2 min. czytania
09.10.2023 15:02
Zareaguj Reakcja

Dynia to prawdziwy jesienny przysmak. Możemy jeść ją na wiele, różnych sposobów. Trenerka gwiazda Ania Lewandowska poleca, by piec dynię z dodatkiem przypraw, które nadają jej ostrości. To doskonała przekąska, która potrafi umilić długie, jesienne wieczory. Warto ją wypróbować.

Pieczona dynia na ostro
fot. shutterstock_KraPhoto

Chociaż sezon na dynie rozpoczyna się już w lipcu, to owoc, który zdecydowanie największą popularnością cieszy się jesienią. We wrześniu oraz w październiku szczególnie chętnie zajadamy się dyniami. Nic dziwnego – są bowiem nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Ponadto są niskokaloryczne i lekkostrawne.

Dynia to owoc niezwykle uniwersalny. Można przygotować z niego wiele różnych potraw. Idealnie nadaje się zarówno do zup oraz dań głównych, jak i do deserów. Ania Lewandowska – trenerka gwiazd, która na zdrowym odżywianiu zna się bardzo dobrze – we wpisie na swoim blogu zauważyła, że z dyni można zrobić również pyszne przekąski. Poleciła, by spożywać je zamiast chipsów.

Redakcja poleca

Pieczona dynia na ostro. Ania Lewandowska ją uwielbia

Jak przygotować dynię na ostro, która będzie delikatna, miękka w środku i lekko chrupiąca na zewnątrz? Ania Lewandowska zdradziła internautom oraz internautkom swój sprawdzony, jesienny przepis. Zarekomendowała, by piec dynię z dodatkiem soli i chili. „Oprócz chili możecie dodać swoją ulubioną mieszankę przypraw. Curry, papryka wędzona, a może rozgrzewający imbir? Eksperymentujcie” – zachęciła trenerka gwiazd.

Składniki:

  • 150 g dyni,
  • sól,
  • chili,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka pestek dyni.

Sposób wykonania

Ania Lewandowska podzieliła się także z fanami zdrowych posiłków dokładną instrukcją. Na blogu – krok po kroku – wytłumaczyła, jak upiec dynię, by osiągnąć wyrazisty, lekko ostry smak.

Zobacz również:  Ta domowa maseczka działa cuda. Zrób ją z sezonowego warzywa

„Dynię pokroiłam w plastry, posypałam solą i chili. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piekłam przez około 20 minut (możecie sprawdzić miękkość dyni w trakcie pieczenia, nakłuwając ją widelcem). Upieczoną dynię przełożyłam na talerz, skropiłam oliwą i posypałam pestkami dyni” – poinstruowała trenerka gwiazd.

Nie przegap
Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly