Obserwuj w Google News

Dodaj ten składnik do gotującego się kalafiora. Dzięki niemu zachowa piękny kolor

2 min. czytania
04.05.2022 13:00
Zareaguj Reakcja

Kalafior cieszy się dużą popularnością w branży kulinarnej. Co zrobić, aby zawsze zachwycał wyglądem? Wystarczy dodać do niego ten produkt.

Kalafior
fot. Shutterstock

Kalafior to bez wątpienia jedno z najsmaczniejszych warzyw w naszej kuchni. Doskonale komponuje się z masłem i bułką tartą. Można zrobić z niego również odżywczą sałatkę albo kremową zupę na obiad. Przyrządzanie kalafiora wydaje się łatwe. Niestety zdarza się, że po obróbce termicznej jego główka szybko ciemnieje. Aby do tego nie doszło, warto wlać do garnka z gotującym się warzywem odrobinę tego produktu. O czym mowa?

Redakcja poleca

Kulinarne porady: co zrobić, aby kalafior był śnieżnobiały?

Kalafior ma szerokie zastosowanie kulinarne. Jeżeli ty również chętnie przyrządzasz go na obiad lub przy innych okazjach, z pewnością przyda ci się ten prosty trik. Dzięki niemu zawsze będzie zachwycał pięknym wyglądem.

Aby kalafior prezentował się na talerzu niezwykle apetycznie, warto dodać do niego w czasie gotowania odrobinę mleka. Produkt ten sprawi, że warzywo to zachowa swój piękny, biały kolor przez dłuższy czas, a w dodatku będzie delikatniejsze w smaku.

Zobacz także: Jak zrobić wegetariańskie kotlety z kalafiora? Poznaj naszą recepturę

Dlaczego warto jeść kalafior?

Kalafior jest ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale też właściwości zdrowotne. Warzywo to jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera dużą ilość potasu, który pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Jest również źródłem żelaza, magnezu, kwasu foliowego oraz licznych witamin. Znajdziemy w nim także błonnik pokarmowy ułatwiający trawienie pokarmów i zachowanie pięknej sylwetki.

Zobacz także: Ta sałatka z kalafiora będzie idealna na grilla. Dodaj do niej wiosenne warzywa