Wsyp łyżeczkę i zamieszaj. Kawa pobudzi cię podwójnie
Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki gorącej, czarnej kawy. To sposób na poranne pobudzenie. Okazuje się, że jeden ogólnodostępny składnik dodany do kawy może zintensyfikować jej działanie i sprawić, że stanie się jeszcze pyszniejsza. Ten produkt na pewno masz w kuchennej szafce.

Czy warto rozpocząć dzień od małej czarnej? Wszystko wskazuje na to, że tak. Oczywiście kawa nie zastąpi nam pożywnego śniadania czy też szklanki wody z cytryną i miodem. Wiele badań wskazuje jednak, że to doskonały sposób na pobudzenie organizmu i energetycznie doładowanie.
Czy kawa jest zdrowa? Właściwości
Kawa zawiera wiele cennych dla zdrowia minerałów. Jest źródłem magnesu, fosforu, wapnia oraz potasu. Występują w niej również: żelazo, sód, nikiel, cynk, miedź, fluor oraz jod. Regularne picie kawy w rozsądnych ilościach ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Ten napój zawiera cenne antyoksydanty, między innymi kwas chlorogenowy oraz kawowy. Te substancje neutralizują wolne rodniki tlenowe i przyczyniają się do oczyszczania organizmu z toksyn.
Oczywiście cennym składnikiem kawy jest także kofeina. Podobnie jak teofilina i teobromina wpływa ona na centralny układ nerwowy, działając pobudzająco i przyśpieszając procesy myślowe. To właśnie ze względu na tę właściwość wiele osób sięga po kawę rano, tuż po przebudzeniu.
Zobacz również: Tych produktów nie łącz z kawą. Organizm ci za to podziękuje
Dodaj ten składnik do porannej kawy. Energia cię nie opuści
Okazuje się jednak, że pobudzające działanie kawy w prosty sposób można spotęgować. Wystarczy, że do małej czarnej dodamy popularny i ogólnodostępny składnik. Przypływ energii nastąpi wówczas bardzo szybko.
O jakim produkcie mowa? Tajemniczym składnikiem, który warto połączyć z poranną kawą jest ciemne, niesłodzone kakao. Wystarczy, że do kofeinowego napoju dosypiemy jedną łyżeczkę popularnej substancji. Różnice poczujemy właściwie natychmiast.
Ciemne kakao doskonale wpływa na funkcjonowanie organizmu, korzystnie oddziałuje na naszą pamięć oraz koncentrację, tym samym usprawniając procesy myślowe. Jest cennym źródłem tryptofanu. Substancji , która potęguje wytwarzanie serotoniny, uspakaja i poprawia samopoczucie.
Ponadto jedna łyżeczka kakao sprawi, że kawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Jej smak stanie się głęboki oraz odrobinę czekoladowy. Czy można wyobrazić sobie przyjemniejszy początek dnia?
RadioZET.pl