Obserwuj w Google News

Dodaj do piernika ten sekretny składnik. "Ciasto rośnie jak szalone"

2 min. czytania
05.12.2023 11:14
Zareaguj Reakcja

Jak sprawić, by w domu lub mieszkaniu zapanowała świąteczna atmosfera? Wystarczy upiec piernik. Korzenny zapach przywołuje na myśl Boże Narodzenie. Upieczenie idealnego, rozpływającego się w ustach piernika nie jest jednak tak proste, jak mogłoby się wydawać. Marta Dymek, która od ponad dekady prowadzi kulinarnego bloga Jadłonomia, dodaje do ciasta sekretny składnik. „Rośnie jak szalone” – zaznaczyła ekspertka.

Dodaj do piernika ten sekretny składnik
fot. Marianna OSKO/East News

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam między innymi z obżarstwem. To właśnie wówczas na stołach królują najróżniejsze ciasta – serniki, szarlotki, makowce, miodowniki i keksy. Zdecydowanie największą popularnością cieszą się jednak pierniki i pierniczki. Korzenny zapach – jak żaden inny – kojarzy się nam z bożonarodzeniową atmosferą i grudniowymi, długimi wieczorami.

Upieczenie idealnego piernika nie jest łatwe. To ciasto musi rozpływać się w ustach

Piernik to wyjątkowe ciasto, które w Polsce – zwłaszcza zimą – cieszy się dużą popularnością. Przygotowanie wypieku wydaje się proste – wystarczy bowiem połączyć składniki, przełożyć masę do formy i wypiec ją w odpowiedniej temperaturze.

Doświadczone gospodynie doskonale wiedzą, że idealny piernik powinien być wysoki, mokry i wyjątkowo puszysty. Przygotowanie takiego deseru jest sztuką – wymaga doświadczenia, precyzji i odpowiedniej receptury.

Redakcja poleca

Jakie składniki połączyć, by uzyskać wymarzony, rozpływający się w ustach piernik? Podstawą są oczywiście: olej, cukier, mąka, przyprawa korzenna, soda, proszek do pieczenia, kakao i sól. Jeśli chcemy, aby ciasto było odpowiednio wilgotne, powinniśmy dodać do niego jeszcze jeden składnik. Jaki?

Dodaje do piernika pomidory z puszki. „Jest niesamowicie wilgotne oraz puszyste”

Marta Dymek to polska kucharka, autorka książek kulinarnych i bloga Jadłonomia, który od ponad dekady cieszy się niezwykłą popularnością. Kilka lat temu podzieliła się z internautami swoim przepisem na piernik idealny. Receptura wywołała wówczas zamieszanie w sieci. Marta Dymek zdradziła, że do ciasta dodaje bowiem szklankę krojonych pomidorów z puszki. „Pomagają działać sodzie oczyszczonej i sprawiają, że ciasto rośnie jak szalone. Już po chwili w piekarniku jest pękate, wysokie i wygląda, jakby chciało wydostać się z foremki” – zaznaczyła we wpisie na swoim blogu.

Zobacz również:   Przepis na piernik z marchewką, orzechami i przyprawą korzenną. Poczuj smak świąt już dziś

Dziś piernik pomidorowy cieszy się popularnością wśród miłośników przepisów Marty Dymek. Jest wyjątkowy – miękki, puszysty i pyszny. Zgodnie z zapewnieniami autorki receptury, pomidory są właściwie niewyczuwalne w cieście. Sprawiają jednak, że konsystencja wypieku jest odpowiednia. Piernik pomidorowy dłużej zachowuje świeżość.

„Ma piękny, miedziany kolor piernika. A przede wszystkim wychodzi każdemu i zawsze oraz wprost niesamowicie wyrasta nawet niewprawionym kucharkom” – wytłumaczyła autorka bloga Jadłonomia, polecając przepis internautom.

Nie przegap