Obserwuj w Google News

Co zrobić, aby pączki były mniej tłuste? Sprawdzony trik naszych babć

2 min. czytania
13.02.2023 12:12
Zareaguj Reakcja

Jak można nieco "odchudzić" pączki? Oto przydatny kulinarny patent. Pamiętaj o nim w trakcie smażenia tych przysmaków.

Pączek
fot. Shutterstock

Już niedługo "tłusty czwartek". To ulubione święto łasuchów, które kojarzy się m.in. z pączkami. Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tych wypieków. Dużą popularnością cieszą się te z lukrem, cukrem pudrem, jak również z dodatkiem innych składników np. dżemem lub bitą śmietaną. Kluczem do ich wyjątkowego smaku jest przyrządzenie odpowiedniego ciasta, które będzie odpowiednio miękkie i elastyczne. Czasami zdarza się, że po usmażeniu nasze pączki są zbyt tłuste. Aby temu zapobiec, warto wypróbować ten sprawdzony kulinarny trik.

Redakcja poleca

Wykorzystaj ten patent, a pączki będą mniej tłuste

W "tłusty czwartek" trudno odmówić sobie zjedzenia pysznego pączka. Jeżeli w tym dniu, zamierzasz przyrządzić je według tradycyjnej receptury, warto pamiętać o pewnej babcinej zasadzie. Dzięki niej twoje wypieki będą jeszcze lepsze, a przede wszystkim znacznie mniej tłuste. Wystarczy, że sięgniesz po popularny produkt ze swojej kuchni. Mowa o zwykłym occie, który przeważnie stosujemy do przyrządzania różnych marynat czy sałatek.

Wystarczy dodać do ciasta łyżeczkę tego produktu. Nie przesadzaj z ilością, aby nie popsuć smaku i zapachu wypieków. Taki kulinarny trik sprawi, że pączki nie będą wchłaniały zbyt dużej ilości oleju podczas smażenia. Jeżeli nie masz octu, możesz zastąpić go sokiem wyciśniętym z cytryny albo odrobiną alkoholu. Pamiętaj również o tym, aby po wyjęciu wszystkich przysmaków, ułożyć je na ręczniku papierowym. Dzięki temu także pozbędziesz się z nich nadmiaru tłuszczu.

Zobacz także: Jak zrobić kolorowy lukier do pączków? Oto domowy sposób

Jak przechowywać pączki, aby były dłużej świeże?

Pączki łatwo tracą swoją świeżość. Jeżeli więc zależy ci na tym, aby cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas, zwróć uwagę na to, w jakich warunkach je przechowujesz. Przede wszystkim trzymaj je z dala od grzejników czy innych źródeł ciepła. Możesz umieścić je w papierowej torbie i włożyć do niej dodatkowo kawałeczek jabłka. To sprawi, że będą dłużej miękkie i puszyste. Takie wypieki najlepiej spożyć w ciągu kilku dni.

Zobacz także: Pączki z ziemniaków są niezwykle puszyste. Sprawdź, jak je zrobić