Obserwuj w Google News

3 proste przepisy na pyszny deser z mascarpone

4 min. czytania
Aktualizacja 04.03.2020
04.03.2020 15:37
Zareaguj Reakcja

Serek mascarpone to idealna baza dla różnych deserów. Podpowiadamy trzy przepisy na deser z mascarpone: tiramisu w pucharkach, szybki deser z truskawkami i bezę z mascarpone i malinami.

Deser z mascarpone - tiramisu w pucharkach
fot. Shutterstock

Jeszcze nie tak dawno nikt w Polsce o nim nie słyszał. Dziś serek mascarpone cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju. Ten włoski ser ma delikatny, słodkawy smak, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako baza do deserów. Robimy z nim desery w pucharkach, owocowe, ciasta, a nawet torty. Trudno się dziwić zatem, że zwariowaliśmy na jego punkcie. Czym tak naprawdę jest mascarpone i do czego się je dodaje? Odpowiadamy i podpowiadamy wam trzy przepisy na szybkie desery z mascarpone.

Zobacz także: Tiramisu to naprawdę łatwy deser. Wypróbuj dwa sprawdzone przepisy!

Mascarpone – co to i do czego się dodaje ten serek?

Mascarpone to serek, który pochodzi z północnych Włoch, a dokładnie z Lombardii. Jest jednak bardzo specyficznym rodzajem sera, wytwarza się go bowiem ze śmietanki, a nie z mleka krowiego jak to ma miejsce w przypadku innych tego typu produktów.

Redakcja poleca

Mascarpone przez to, że jest tworzone ze śmietanki, ma nawet 80% więcej tłuszczu. Dlatego też ma kremowy, śmietankowy smak i w dodatku jest nieco słodkawy. Przez to dodaje się go do różnego rodzaju deserów, ale nie tylko.

Świetnie sprawdza się także jako dodatek do sosów, który może zastąpić nam właśnie śmietanę. Włosi ochoczo tworzą pasty na bazie właśnie serka mascarpone. Dzięki temu ich makaron jest jeszcze delikatniejszych, a pozostałe składniki dania są zdecydowanie podbite delikatnym smakiem śmietanki.

Zobacz także: Ciasto Kinder Bueno to jedno z najbardziej instagramowych słodyczy. Podpowiadamy, jak je zrobić

Deser z mascarpone – tiramisu w pucharkach

Najpopularniejszym deserem, jaki powstaje na bazie mascarpone jest oczywiście włoskie tiramisu. Można je przygotować w tradycyjnej, ciastowej wersji, ale o wiele szybszym deserem jest tiramisu w pucharkach, który można zrobić dosłownie z dnia na dzień. Podpowiadamy, jak je przygotować.

Składniki na 6 porcji:

  • Paczka biszkoptów
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka espresso
  • 100 ml likieru Amaretto (opcjonalnie)
  • 5 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Gorący napar z kawy mieszamy z łyżką cukru i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie chłodny, mieszamy go z likierem. Następnie moczymy w takim syropie biszkopty. Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem na jasną, puszystą, gęstą masę.

W osobnym garnuszku ubijamy na sztywno śmietankę. Następnie łączymy ją łyżką z serkiem mascarpone. Mieszamy do momentu, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy do niego masę z żółtek i delikatnie mieszamy, aż składniki połączą się w gładką masę.

Do pucharków wkładamy po dwa biszkopty, oprószamy je łyżką kakao i na wierzch wkładamy 2 łyżki kremu. Potem robimy kolejną taką warstwę. Po wierzchu deser posypujemy jeszcze trochę kakao. Gotowe pucharki odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Zobacz także: Wuzetka – prosty i tradycyjny deser. Poznaj szybki przepis na to ciasto!

Szybki deser z mascarpone i truskawkami lub malinami

Możesz też przygotować szybki deser z mascarpone. Wystarczy, że zrobisz krem z serka i śmietanki, a do tego dodasz ulubione owoce. Najpopularniejszą wersją jest deser z truskawkami lub malinami. Równie chętnie dodajemy także borówki, a nawet… owoce egzotyczne jak brzoskwinie czy banany! Jak przygotować taki deser?

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 260 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie herbatników
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ulubione owoce: truskawki, maliny, borówki lub inne

Sposób przygotowania:

Herbatniki kruszymy i wrzucamy na dno pucharków. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy ją do mascarpone i mieszamy łyżką do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Gotowy krem przekładamy równomiernie do wszystkich pucharków. Na wierzch wsypujemy owoce (w przypadku tych większych warto je pokroić na drobniejsze kawałki, żeby krem nie opadł).

Zobacz także: Ciasto z galaretką zrobisz bardzo szybko. Wypróbuj 3 smaczne przepisy!

Deser z mascarpone – beza z serkiem i malinami

Serek mascarpone często dodaje się także do ciast. Idealnym, rozpływającym się w ustach słodkim połączeniem jest serek mascarpone z kruchą bezą i kwaśnymi owocami. Uwielbiamy je! Podpowiadamy prosty przepis na bezę z serkiem mascarpone i malinami.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 6 jajek
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki malinowe
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Masło, 100 g cukru i cukier wanilinowy ucieramy ze sobą. Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka odstawiamy na bok w osobnym garnuszku, a żółtka dodajemy do masła z cukrem. Mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy przesianą z proszkiem mąkę. Ugniatamy, aż otrzymamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy je na dwie równe części. Dwie blachy o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowujemy w nich oba ciasta.

Odstawione wcześniej białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając podczas ubijania 200 g cukru. Gotową masę dzielimy na dwie połowy i rozkładamy równomiernie na przygotowanych w blachach ciastach. Pieczemy razem w 170 stopniach około 40 minut.

Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia, ale trzeba uważać, żeby nie stężały. Do ostudzonej galaretki wrzucamy maliny, mieszamy i dopiero odstawiamy do stężenia.

Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy ją do serka mascarpone i mieszamy łyżką do momentu, aż powstanie gładki krem.

Ciasto przekładamy w następującej kolejności:

  1. Ciasto z bezą
  2. Pół kremu
  3. Galaretka
  4. Pół kremu
  5. Ciasto z bezą

Zobacz także: Beza Pavlova to pyszny deser z bitą śmietaną i owocami. Jak ją zrobić?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!