Obserwuj w Google News

Czym posypać blachę do pieczenia? Te produkty zastąpią bułkę tartą

2 min. czytania
09.12.2022 15:53
Zareaguj Reakcja

Zabrakło ci bułki tartej, a musisz czymś posypać blachę do pieczenia? Wykorzystaj inne produkty ze swojej kuchni.

Pieczenie ciasta
fot. Shutterstock

Kulinarne przygotowania do świąt są zazwyczaj niezwykle intensywne - szczególnie wtedy, gdy to na naszych barkach spoczywa organizacja rodzinnego spotkania. W menu na ten wyjątkowy czas nie może zabraknąć pysznych pierników czy innych ciast. Aby nasze wypieki były udane i nie przyklejały się do formy, warto posmarować blachę margaryną lub masłem, a następnie posypać ją bułką tartą. Co jednak zrobić, gdy zabrakło nam tego produktu? W swojej kuchennej szafce znajdziesz inne przysmaki, które mogą ją zastąpić.

Redakcja poleca

Czym posypać blachę do pieczenia? Oto sprawdzone triki

Posypywanie formy do pieczenia bułką tartą to niezwykle popularny kulinarny trik, który dawniej chętnie stosowały nasze babcie. Dzięki niemu ciasto nie przywiera do blachy i zachowuje idealny wygląd. Jeżeli w natłoku różnych przygotowań zapomniałeś o zakupie tego produktu, możesz posypać formę także innymi przysmakami ze swojej kuchni.

W tej sytuacji doskonale sprawdzą się migdały albo orzechy włoskie. Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku warto wcześniej dokładnie rozdrobnić je przy pomocy malaksera, aby uzyskać jednolity proszek. Taką posypkę z powodzeniem możesz zastosować do różnych świątecznych ciast. Dzięki temu twoje wypieki zawsze będą smakowały jak z najlepszych cukierni.

Zobacz także: Jak zrobić bułkę tartą? Podpowiadamy

Pomysły na świąteczne wypieki

Królem każdych świąt jest oczywiście piernik. Możesz przyrządzić go na wiele sposobów z różnymi składnikami. Doskonale smakuje w wersji dyniowej z dodatkiem orzechów włoskich i cynamonu. Oprócz niego na świątecznym stole sprawdzi się też keks oraz makowiec. Dobrym pomysłem jest również przyrządzenie ozdobnych gwiazdek z ciasta francuskiego, które z łatwością zrobisz przy pomocy foremek. Taki przysmak możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Zobacz także: Drożdżowa gwiazda z cynamonem to prawdziwy smak świąt. Poznaj tę recepturę