Obserwuj w Google News

Katarzyna Bosacka o marynowaniu mięsa na grilla. Rozprawia się z mitem

2 min. czytania
12.07.2023 15:37
Zareaguj Reakcja

Czy powinno się marynować mięso na grilla? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Katarzyna Bosacka wyjaśnia i rozprawia się z popularnym mitem. 

Czy powinno się marynować mięso przed grillowaniem? Katarzyna Bosacka wyjaśnia
fot. Shutterstock/PIOTR KAMIONKA/REPORTER/EASTNEWS

Katarzyna Bosacka to popularna dziennikarka i osobowość medialna. Od lat doradza Polakom w kwestii zdrowego żywienia i świadomego robienia zakupów. Ekspertka prowadziła wiele znanych i lubianych programów telewizyjnych, m.in. "MądrzeJEMY z Katarzyną Bosacka", "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" czy "Co nas truje". Bosacka jest również autorką kilku książek, w tym "Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów" i "Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej". 

Ponadto dziennikarka aktywnie działa w sieci. Prowadzi konto na Instagramie, które obserwuje 125 tys. osób. Bosacka na profilu chętnie dzieli się swoją wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania i nie tylko. W jednym z ostatnich postów wyjaśniła, jakie frytki kupować na wakacjach, a od których lepiej trzymać się z dala. W najnowszym wpisie natomiast ekspertka wzięła pod lupę mięso na grilla.

Redakcja poleca

Katarzyna Bosacka o marynowaniu mięsa na grilla. Rozprawia się z mitem

- Ostatnio w internecie przeczytałam fake newsa, który mówił, że lepiej nie marynować mięsa przed grillowaniem, bo jest to szkodliwe. To nieprawda. Jest całkowicie odwrotnie - rozpoczęła swój wpis Bosacka. Ekspertka dodała, że marynata zabezpiecza mięso przed spaleniem. 

Dziennikarka opublikowała również krótkie nagranie. W filmie wyjaśniła, że bardzo dużo zależy od tego, jakiego mamy grilla. Przykładowo elektryczny jest całkowicie bezpieczny. W tym przypadku świetnie sprawdzi się więc zarówno mięso w marynacie, jak i bez niej. Podobnie sytuacja przedstawia się, jeśli chodzi o grill gazowy. Możemy tam regulować temperaturę i zabezpieczać mięso przed zbytnim spaleniem. 

Zobacz także:  Jaka kiełbasa na grilla? Ekspertka nie ma wątpliwości. "Najlepsza"

Czy powinno się marynować mięso przed grillowaniem? Bosacka wyjaśnia

- Jeżeli mamy grill tradycyjny na brykiet albo węgiel drzewny, koniecznie grillujmy mięso w marynacie - ostrzegła Katarzyna Bosacka. Jak dodała, dr hab. inż. Artur Badyda, prof. z Politechniki Warszawskiej mówi, że powinniśmy grillować powoli, na małym ogniu, na tackach. Marynata natomiast zabezpieczy mięso przed wysychaniem, ochroni przed spaleniem, a także doda wartości odżywczych. 

Zobacz także:  Jak łatwo wyczyścić grill? Oto banalny sposób z TikToka

Soda oczyszczona
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl