Obserwuj w Google News

Czy diety roślinne są bezpieczne dla organizmu?

Artykuł promocyjny
2 min. czytania
23.02.2023 14:53
Zareaguj Reakcja

Znaczne ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego to rosnący trend, który ma szerokie grono zwolenników również w Polsce. W odpowiedzi na potrzeby klientów coraz więcej kawiarni i restauracji wprowadza do menu propozycje wegetariańskie i wegańskie. Czy diety roślinne są bezpieczne dla organizmu? Jakie są zalety, a jakie wady bezmięsnego jadłospisu?

Czy diety roślinne są bezpieczne dla organizmu?
fot. Adobestock

Różne rodzaje wegetarianizmu 

Wegetarianizm przyjmuje obecnie różne formy. Przykładowo laktowegetarianie nie jedzą mięsa, ryb i jaj, ale mogą włączyć do jadłospisu mleko i produkty mleczne. Weganizm jest najbardziej restrykcyjną postacią wegetarianizmu. Weganie eliminują z menu wszystkie produkty odzwierzęce, a więc nie tylko mięso, ryby, jaja i nabiał, ale również miód i artykuły spożywcze z żelatyną. Na drugim biegunie znajduje się fleksitarianizm, czyli elastyczny wegetarianizm. Fleksitarianin je produkty odzwierzęce, ale rzadko i w niewielkich ilościach. Jego dieta bazuje na produktach pochodzenia roślinnego z małymi, okazjonalnymi wyjątkami. 

Czy dieta bezmięsna jest zdrowa?

Mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego (mleko, sery itp.) są źródłem wielu cennych składników odżywczych, głównie białka, tłuszczu, witamin z grupy B, witaminy D, wapnia, żelaza i fosforu. Jednocześnie spożywając duże ilości tłustego mięsa i nabiału, narażamy organizm na wysoki cholesterol, co z kolei może prowadzić do chorób układu krążenia. Co więcej, kupowanie mięsa z niesprawdzonego źródła, zwiększa ryzyko dostania się do organizmu szkodliwych antybiotyków i węglowodorów aromatycznych. 

Odpowiednio zbilansowana dieta roślinna jest bardzo zdrowa i może przynieść wiele korzyści organizmowi. Zmniejszając ilość produktów odzwierzęcych w diecie, ograniczamy spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych, które są jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości. Poza tym właściwie ułożony jadłospis diety bezmięsnej jest bardzo różnorodny, dzięki czemu dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. 

Jak właściwie ułożyć jadłospis diety roślinnej? 

Stosując dietę roślinną, należy zwrócić szczególną uwagę na podaż białka, witamin z grupy B, a także wapnia i żelaza. Wegetarianie jedzą nabiał, więc nie muszą martwić się o właściwą podaż białka tak, jak weganie. W każdej zdrowej diecie nie powinno jednak zabraknąć strączków i produktów na ich bazie. Nasiona roślin strączkowych są nie tylko świetnym źródłem białka, ale również wielu witamin i składników mineralnych. 

Żelazo znajduje się między innymi w zielonych warzywach liściastych, suszonych morelach i płatkach owsianych, a wapń w zielonych warzywach, suszonych figach, maku i sezamie. Jadłospis diety bezmięsnej warto wzbogacać również o napoje roślinne (na przykład mleko sojowe), które są nie tylko źródłem białka, ale również wapnia (mleko sojowe fortyfikowane wapniem). 

Dużym problemem diet roślinnych jest całkowity brak witaminy B12 w produktach pochodzenia roślinnego. Witamina B12 pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, dlatego niezbędne będzie wprowadzenie jej za pomocą suplementacji. Suplementacja zalecana jest także w przypadku witaminy D, której brakuje naszemu organizmowi szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie możemy syntetyzować jej ze słońca. 

Chcesz dowiedzieć się więcej o dietach roślinnych? Zapraszamy tutaj: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-wegetarianska-charakterystyka-zasady-jadlospis/