Obserwuj w Google News

Bosacka rozprawia się z mitami o bananach. Jej słowa mogą zaskoczyć wiele osób

2 min. czytania
15.11.2023 12:35
Zareaguj Reakcja

W jednym z najnowszych postów na Instagramie Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę banany. Ekspertka od zdrowego żywienia rozprawiła się z najpopularniejszymi mitami na temat tych owoców. Słowa dziennikarki mogą zaskoczyć wiele osób.

Bosacka rozprawia się z mitami o bananach. Jej słowa mogą zaskoczyć wiele osób
fot. Shutterstock/Wojciech Olkusnik/Dzien Dobry TVN/East News

Katarzyna Bosacka to popularna dziennikarka. Od lat doradza Polakom, jak zdrowo się odżywiać oraz robić przemyślane zakupy. Swoją wiedzą dzieli się nie tylko w telewizji, ale również na Instagramie, gdzie zebrała pokaźną liczbę fanów (ponad 145 tysięcy). W jednym z najnowszych postów Bosacka wzięła pod lupę ulubiony produkt wielu Polaków - banany. Ekspertka od zdrowego żywienia przedstawiła najważniejsze fakty i mity dotyczące tych owoców.

Redakcja poleca

Katarzyna Bosacka przedstawia fakty i mity na temat bananów

Na początku Katarzyna Bosacka postanowiła rozwiać popularny mit dotyczący czarnej końcówki banana. To nieprawda, że są w niej jaja pasożytów, lamblie czy pająki, jak niektórzy twierdzą. Ciemne elementy to zwyczajnie pozostałość po kwiecie bananowca. Nie są ani niezdrowe, ani trujące.

Faktem natomiast jest to, że banany należy myć przed spożyciem, zwłaszcza te nieekologiczne. - Są one mocne konserwowane, żeby przetrwały w czasie podróży. Myjemy po prostu skórkę, dzięki czemu nie wciskamy do środka konserwantów podczas obierania - wyjaśniła ekspertka od zdrowego żywienia. Katarzyna Bosacka podkreśliła również, że banany są znakomitą przekąską. Owoce te - jak dodała - są odżywcze, mają mnóstwo potasu i aż w 75% składają się z wody. Jeden banan ma około 100-120 kcal.

Na koniec Bosacka rozprawiła się z jeszcze jednym mitem o bananach - tym razem dotyczącym ich ciemnego koloru. To nieprawda, że takich owoców nie należy jeść i nadają się tylko do wyrzucenia. - Banany zielone mają bardzo dużo skrobi, która po prostu jest twarda, mniej ją przyswajamy i jest mniej słodka. Kiedy banan dojrzewa w temperaturze pokojowej, robi się bardziej brązowy i coraz bardziej miękki, bo ta skrobia zamienia się w cukier prosty. Taki banan brązowy jest po prostu najsłodszy - wyjaśniła dziennikarka.

Zobacz także:  Co robić, aby banany szybko nie ściemniały? Oto znakomity trik

Katarzyna Bosacka mówi o bananach. Internauci komentują

Nagranie Katarzyny Bosackiej opublikowane na Instagramie obiegło media społecznościowe. Pod filmem pojawiło się mnóstwo komentarzy. Wiele osób podzieliło się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi bananów.

"Dodam, że banan zaśluzowuje organizm, dlatego nie jemy go podczas kataru", "Banany są bardzo smaczne i bardzo je lubię, ale badania pokazują, że dzisiejszy banan ma coraz mniej witamin", "Brązowe można wykorzystać np. do chlebka bananowego", "Ciemne są najlepsze, uwielbiam takie banalny" - czytamy w komentarzach.

Źródło: Radio ZET

Nie przegap
Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock