Obserwuj w Google News

Naleśniki wychodzą ci mało puszyste? Wypróbuj ten trik

2 min. czytania
23.02.2023 13:46
Zareaguj Reakcja

Często przyrządzasz naleśniki? Sprawdź, co możesz zrobić, aby nabrały puszystości.

Naleśniki
fot. Shutterstock

Naleśniki cieszą się dużą popularnością w naszej kuchni. Sprawdzą się nie tylko na śniadanie czy kolację. W wersji wytrawnej mogą być również ciekawą propozycją obiadową. Mówi się, że jest to jedno z tych dań, które trudno zepsuć. Okazuje się jednak, że nie zawsze jest to prawdą. Chociaż ich przyrządzenie nie jest trudnym zadaniem, to często zdarza się, że nasze placki są po usmażeniu dalekie od ideału. Co zrobić, aby były lekkie i puszyste? Podpowiadamy.

Redakcja poleca

Oto trik na puszyste naleśniki

Naleśniki to idealny pomysł na szybki posiłek. Sekret ich smaku tkwi w przyrządzeniu odpowiedniego ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Jeżeli jesteś miłośnikiem tego dania i lubisz je spożywać w różnych odsłonach, z pewnością przyda ci się ten kulinarny trik często stosowany przez kucharzy.

Aby naleśniki były pulchne i wręcz rozpływały się w ustach, wystarczy wcześniej ubić jajka na puszystą piane w oddzielnym naczyniu, a dopiero potem dodać je do pozostałych składników i wszystko dokładnie wymieszać. Różnicę w ich wyglądzie oraz smaku z pewnością zauważysz od razu.

Zobacz także: Nie chcesz tracić czasu na smażenie naleśników? Przygotuj je szybko z wykorzystaniem piekarnika

Z czym serwować naleśniki?

Naleśniki możesz przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy uwielbiają je spożywać na słodko np. z dodatkiem dżemu, owoców, kremu czekoladowego czy bitej śmietany. Jeżeli wolisz wytrawne smaki, warto przygotować do nich warzywny farsz np. ze szpinaku lub duszonych pieczarek z dodatkiem sera mozzarella lub parmezanu.

Aby smakowały jeszcze lepiej, możesz polać je delikatnym sosem czosnkowym lub jogurtowym. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, możesz zaserwować to danie w formie niewielkich roladek albo dużego tortu, układając jeden naleśnik na drugim i przekładając je farszem.

Zobacz także: Przepis na naleśniki bez dodatku mleka. Warto wypróbować tę recepturę