Crepes to naleśniki, które uwielbiają Francuzi. Bez problemu przygotujesz je w domu!
Francuskie naleśniki nieco różnią się od tych tradycyjnych polskich. Trochę inny jest również sposób podawania. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Crepes są cieniutkie niczym kartka. Tymi naleśnikami pachną francuskie miasta i można je dostać w niemal każdej kawiarence.
Naleśniki przygotowuje się błyskawicznie. Jest to niezwykle proste, nie potrzeba do tego wielu składników. Wystarczy mąka pszenna, jajka, odrobina wody i szczypta soli.
Francuskie naleśniki crepes powinny być bardzo cienkie. Podaje się je na słodko - z różnego rodzaju konfiturami, sosami owocowymi czy bitą śmietaną.
Crepes można podać na śniadanie, na obiad lub potraktować jako deser. Sprawdź, jak przygotować francuskie crepes!
Łatwe przepis na francuskie naleśniki crepes
Jeśli chcesz żeby naleśniki były jeszcze bardziej chrupiące, to bez problemu możesz je podać z kremowym serkiem mascarpone i słodką konfiturą.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- niecała szklanka mleka
- niecała szklanka wody
- 2 jajka
- 3 łyżeczki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiej mąkę.
- Dodaj mleko, następnie wodę.
- Wbij jajka, wlej olej i dodaj szczyptę soli.
- Całość zmiksuj na małych obrotach. Powinna powstać gładka masa.
- Gotową masę naleśnikową odstaw do lodówki na 15 minut.
- Patelnię natłuść olejem lub masłem.
- Wylej porcję ciasta, rozprowadź po patelni i smaż z jednej i drugiej strony na złoty kolor.
- Naleśniki posmaruj serkiem mascarpone i konfiturą z pomarańczy. Złóż ciasto w trójkąty.
Zobacz także: Flan to popularny hiszpański deser, który bez problemu przygotujesz w domu!
Crepes - z czym można je podawać?
Francuzi przeważnie jadają crepes na słodko. Te cieniutkie naleśniki są podawane z wszelkiego rodzaju kremami, dżemami, konfiturami, sosami owocowymi, cukrem pudrem, bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Przepis na sos pomarańczowy do crepes
Jednym z najpopularniejszych dodatków do francuskich crepes jest sos pomarańczowy. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!
Składniki:
- 2 duże pomarańcze
- sok wyciśnięty z tych pomarańczy
- otarta skórka z pomarańczy
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki drobnego cukru
Przygotowanie:
- Pomarańcze sparz, następnie je osusz.
- Skórkę z pomarańczy zetrzyj na tarce.
- Pomarańcze przekrój na pół i wyciągnij fragmenty pomarańczy - koniecznie bez błonek.
- Następnie wyciśnij sok z tego co zostało.
- Na patelni rozpuść cukier z masłem.
- Następnie ułóż na nim gotowe naleśniki i smaż z obu stron.
- Wlej sok z pomarańczy oraz dodaj skórkę startą z pomarańczy.
Zobacz także: Turron to hiszpański przysmak, którego smak odtworzysz w domu. Zobacz, jakie to łatwe!
Najpiękniejsze torty na imprezy, urodziny, komunię i wesele