Obserwuj w Google News

Nie wylewaj wody po gotowaniu grzybów. Sprawdź, jak ją jeszcze wykorzystać

2 min. czytania
03.11.2022 14:04
Zareaguj Reakcja

Zostało ci trochę wody po gotowaniu grzybów? Podpowiadamy, do czego jeszcze może ci się przydać.

Grzyby
fot. Shutterstock

Grzyby to prawdziwy symbol jesieni. Te leśne przysmaki królują w naszych kuchniach w formie zup, sosów czy innych smakowitych dań. Można je również zamrozić lub zamarynować. Wcześniej jednak warto pamiętać o ich obgotowaniu. Często zastanawiamy się, co później zrobić z wodą po gotujących się grzybach. W takim przypadku warto wykorzystać ten prosty kulinarny patent.

Redakcja poleca

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów?

Wiele osób po gotowaniu grzybów wylewa wodę bezpośrednio do zlewu, nie zdając sobie sprawy z tego, że ten wywar ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Poza tym wyróżnia się pięknym aromatem. Zamiast się go pozbywać, lepszym pomysłem jest jego zamrożenie.

Kiedy woda będzie odpowiednio wystudzona, wystarczy wlać ją do pojemnika na lód, a następnie włożyć do zamrażarki. Gotowe kostki możemy później wykorzystać podczas przyrządzania obiadu jako bazę do różnych sosów czy zup.

Zobacz także: Oto sprawdzony przepis na panierowane grzyby. To znakomita przekąska na różne okazje

Właściwości odżywcze grzybów

Grzyby warto uwzględnić w swoim menu z kilku powodów. Przede wszystkim zawierają niewiele kalorii, więc z powodzeniem można po nie sięgać, będąc na diecie. Są źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie i wpływa korzystnie na pracę jelit.

W grzybach znajdziemy także cenne witaminy m.in. z grupy B oraz fosfor, wapń i potas, który reguluje ciśnienie krwi. Ponadto spożywanie grzybów pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Zobacz także: Poznaj łatwy przepis na risotto z grzybami. To danie idealne na szybki obiad