Zostało ci trochę uszek i pierogów po świętach? Sprawdź, jak je zamrozić
Zostało ci po świętach trochę uszek i pierogów? Sprawdź, jak najlepiej je zamrozić.

Kolejne Boże Narodzenie już za nami. Jeżeli w twojej lodówce wciąż znajduje się kilka świątecznych uszek czy pierogów, warto je zamrozić. Chociaż wiele osób uważa, że takie przysmaki najlepiej smakują w wigilijny wieczór, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po te potrawy również w inne dni.
Jak mrozić świąteczne uszka i pierogi? Dzięki temu zachowasz ich smak na dłużej
Mrożenie to dobry sposób na przedłużenie trwałości różnych dań. Resztki wigilijnych pierogów czy uszek także możesz włożyć do zamrażarki i wykorzystać je w późniejszym czasie np. jako szybki obiad po pracy. Takie przysmaki najlepiej najpierw poporcjować. Dzięki temu nie będziemy musieli rozmrozić jednorazowo wszystkich sztuk.
Pierogi i uszka najlepiej ułożyć w zamykanym pojemniku, uważając na to, aby się nie stykały. Stosowanie woreczków na mrożonki nie jest najlepszym pomysłem, bowiem wszystkie sztuki mogą się skleić i po wyjęciu z urządzenia będą wyglądały mało apetycznie. Przechowywanie w ten sposób przysmaki najlepiej spożyć w ciągu miesiąca.
Zobacz także: Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem to pyszna propozycja na obiad. Poznaj ten łatwy przepis
Jak podawać pierogi i uszka?
Pierogi i uszka możesz serwować na wiele sposobów. Są znakomitym dodatkiem do czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Równie dobrze smakują polane sosem pieczarkowym. Warto także polać je śmietaną lub jogurtem naturalnym. Aby ładnie wyglądały na stole, możesz udekorować je koperkiem albo natką pietruszki.
Zobacz także: Pierogi ruskie to prawdziwy przysmak. Jak je przygotować?