Co zrobić, aby brukselka zachowała ładny kolor? Wystarczy ten trik
Często przyrządzasz brukselkę na obiad? Podpowiemy ci, co zrobić, aby wyglądała na talerzu apetycznie. Wystarczy wypróbować ten babciny sposób.

W jesiennej kuchni nie może zabraknąć brukselki. To jedno z warzyw, które nie tylko znakomicie smakuje, ale też ma mnóstwo składników odżywczych wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Brukselkę można serwować na wiele sposobów. W październikowe popołudnia warto przyrządzić z niej gęstą, kremową zupę.
Niedawno pisaliśmy również o tym, jak łatwo przygotować brukselkę pieczoną z dodatkiem wyrazistego dipu według przepisu, który cieszy się dużą popularnością na TikToku. Wiele osób woli ją jednak w wersji gotowanej. Przyrządzając to warzywo w ten sposób warto pamiętać o pewnym szczególe, dzięki czemu zachowa swój intensywny, zielony kolor.
Jak gotować brukselkę, aby nie straciła koloru? Oto prosty trik
Gotowanie brukselki nie powinno ci sprawić większego problemu. Wystarczy większy garnek, nieco wody oraz szczypta soli i odrobina mleka lub cukru, dzięki którym pozbędziemy się z niej goryczki. Warzywa gotujemy zwykle przez 5-6 minut, aż będą odpowiednio miękkie. Czas gotowania jest ważny, bowiem w przeciwnym razie brukselka zacznie się rozpadać.
Warto znać jeszcze jeden trik, aby nasz przysmak zawsze wyglądał na talerzu idealnie. Po ugotowaniu tego warzywa najlepiej go odcedzić oraz "zahartować" zimną wodą. Taka czynność sprawi, że brukselka nie straci swojej soczystej, zielonej barwy, a przy tym będzie odpowiednio jędrna. Warto pamiętać o tym sposobie podczas robienia sałatek czy innych dań z dodatkiem tego przysmaku.
Zobacz także: 7 jesiennych warzyw i owoców, które pomogą Ci zadbać o zdrowie
Co można zrobić z brukselki?
Jest wiele pomysłów na przysmaki z brukselki. Warto przyrządzić z niej delikatne puree, które jest znakomitą alternatywą dla tego w wersji ziemniaczanej. Sprawdzi się też jako farsz do naleśników lub chrupiącej tarty. Na jesienne filmowe wieczory możesz z kolei przygotować z niej w piekarniku chrupiące chipsy z dodatkiem ulubionego dipu np. ziołowego lub jogurtowego.
- Niechęć do brokułów czy brukselki mamy w genach. Jest zapisana w ślinie
- Chcesz zadbać o wątrobę? Włącz do diety te 4 warzywa
- Jak przywrócić zwiędłym warzywom świeżość? Poznaj ten trik
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
