Obserwuj w Google News

Co zjeść w Wigilię zamiast barszczu? Postaw na świątecznym stole jedną z tych zup

2 min. czytania
Aktualizacja 07.12.2023
07.12.2023 10:34
Zareaguj Reakcja

Co zamiast barszczu na Wigilię? W myśl polskiej tradycji na świątecznym stole nie powinno zabraknąć aromatycznej zupy. Nie wszyscy sięgają jednak po klasyczny barszcz z uszkami. Chcesz spróbować w święta czegoś nowego? Podpowiadamy, jakie propozycje zachwycą twoich bliskich.

Co zamiast barszczu na Wigilię?
fot. Marek BAZAK/East News

Co zamiast barszczu na Wigilię? Choć to właśnie ta zupa najczęściej króluje w święta na polskich stołach, to opcji jest znacznie więcej. Nie przepadasz za barszczem lub planujesz nowe danie, by zaskoczyć swoich bliskich? Sięgnij po jedną z zup spożywanych co roku w różnych częściach naszego kraju.

Co zamiast barszczu na Wigilię? Te zupy zaskoczą twoich bliskich

Nie wiesz, co postawić na świątecznym stole zamiast barszczu? Postaw na inne popularne danie, czyli zupę grzybową. Na święta zazwyczaj przygotowuje się ją z suszonych grzybów w wersji postnej – oznacza to, że używany w gotowaniu wywar jest warzywny (zgodnie z tradycją podczas wigilijnej wieczerzy nie spożywa się mięsa innego niż ryby). Zupę grzybową można podawać z makaronem, kluskami „kładzionymi” czy uszkami. Przy talerzu wypełnionym aromatycznym bulionem czasami pojawia się również świąteczny pasztecik z kapustą i grzybami. Warto jednak podkreślić, że samo danie smakuje świetnie nawet bez dodatków.

Redakcja poleca

Wielbiciele wigilijnego karpia z pewnością pokochają również dobrze znaną mieszkańcom Pomorza zupę rybną. Wywar gotuje się na bazie głowy karpia, dlatego potrawa ma dodatkowy aspekt zero waste: przewiduje wykorzystanie tych części ryby, które zazwyczaj się wyrzuca.

Zobacz także: Wegetariańska ryba na Wigilię? Z tych składników wyczarujesz pyszne dania

Co zamiast barszczu na Wigilię? Zupy, które ugotujesz na słodko

Co zamiast barszczu na Wigilię zadowoli twoich domowników? Jeżeli rodzinne podniebienia można nazwać otwartymi na nowe doznania – zaproponuj bliskim zupy o słodkim posmaku. Jedną z nich jest danie dobrze znane dawnym mieszkańcom Kresów, czyli zupa migdałowa. Ten specjał tworzy się na bazie mleka. Jego lekka słodycz z pewnością przypadnie do gustu młodszym członkom twojej rodziny.

Jednym z popularnych dań wigilijnych jest kompot z suszu. Nie wszyscy wiedzą jednak, że suszone owoce przydają się także podczas gotowania orzeźwiającej, lekkiej potrawy. Zupa z suszu łączy kilka aromatów wybranych owoców (często są to jabłka, gruszki i morele). Ekspertka kulinarna Ewa Wachowicz dorzuca do potrawy również dwie laski cynamonu, goździki i sok z cytryny.

Źródło: Radio ZET/ewawachowicz.pl/pularda.com.pl

Nie przegap